Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale
Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile cu presiunile care au dus la „naționalismul economic”, la prăbușirea comerțului mondial și la Marea Depresiune din anii 1920, a avertizat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, într-un interviu pentru Financial Times, preluat de financialintelligence.ro.
Într-un discurs susținut la FMI la Washington, la două zile după ce Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, împingând piețele bursiere americane la niveluri record, președintele BCE a susținut că există paralele „între cele două epoci de 20 de ani – 1920 și 2020”, subliniind „eșecurile în integrarea comerțului mondial» și progresele tehnologice din ambele epoci”.
Politica monetară a anilor 1920 a fost pusă în dificultate de standardul aur, economiile intrând în deflaţie şi crize bancare. „Suntem astăzi într-o poziţie mult mai bună pentru a redresa aceste schimbări structurale decât au fost predecesorii noştri”, sublinează Christine Lagarde.
Bancherii au fost nevoiţi să înveţe că aderenţa la standarul aur şi ratele fixe de schimb „nu au fost robuste în vremuri de schimbări structurale”, întrucât au contribuit la „un ciclu de naţionalism economic”, a mai precizat Lagarde.
Președintele BCE a mai avertizat asupra automulțumirii, afirmând că băncile centrale ar putea fi puse la încercare de aspecte precum posibile obstacole în calea globalizării, o dezintegrare parțială a lanțurilor de aprovizionare globale, puterea de piață a giganților tehnologici, precum Google și „dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale”.
Incertitudinea „va rămâne ridicată” pentru factorii de decizie ai politicii monetare, a declarat Lagarde, adăugând că: „Trebuie să o gestionăm mai bine”.