10.2 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăEconomieEconomia din Gaza ar putea avea nevoie de zeci de ani pentru...

Economia din Gaza ar putea avea nevoie de zeci de ani pentru a-și reveni

Ar putea dura zeci de ani pentru ca economia din Gaza să își recapete dimensiunile de dinaintea conflictului dacă ostilitățile din enclava palestiniană ar înceta imediat, a declarat organismul comercial al ONU într-un raport publicat miercuri, potrivit Reuters.

Ofensiva israeliană în Gaza în urma atacurilor comise de atacatori ai Hamas la 7 octombrie a ucis peste 26.000 de persoane, potrivit autorităților locale, și a decimat infrastructura și mijloacele de trai ale celor 2,3 milioane de locuitori.

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare a declarat că războiul a precipitat o contracție de 24% a PIB-ului (produsul intern brut) din Gaza și o scădere de 26,1% a PIB-ului pe cap de locuitor pentru tot anul 2023.

UNCTAD a precizat că, dacă operațiunea militară s-ar încheia și reconstrucția ar începe imediat – și dacă tendința de creștere înregistrată în perioada 2007-2022 ar persista, cu o rată medie anuală de 0,4% – Gaza ar putea restabili nivelul PIB-ului de dinaintea conflictului în 2092.

În cel mai bun caz, în condițiile în care PIB-ul ar putea crește cu 10% pe an, ar fi nevoie ca PIB-ul pe cap de locuitor din Gaza să ajungă până în 2035 la nivelul din 2006, înainte ca Israelul să instituie în 2007 o blocadă terestră, maritimă și aeriană permanentă, invocând motive de securitate.

“Va fi nevoie până în 2092 pentru ca Gaza să ajungă la nivelul din 2022, care oricum nu era cel mai favorabil pentru oamenii din Gaza”, a declarat Rami Alazzeh, un economist care se ocupă de teritoriile palestiniene ocupate la UNCTAD.

“Cred că principala concluzie a raportului este că nivelul de distrugere la care asistăm în Gaza este fără precedent. Va fi nevoie de multe eforturi din partea comunității internaționale pentru reconstrucția și redresarea în Gaza.”

UNCTAD a precizat că, pentru a se reface în urma unei intervenții militare israeliene anterioare în Gaza, în 2014, nevoile enclavei se ridică la aproximativ 3,9 miliarde de dolari. Aceste nevoi vor fi semnificativ mai mari în urma conflictului actual, a precizat organizația.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Victor Ponta și procurorul Portocală: duelul se mută pe străzi

Avem aici o intervenție recentă care a stârnit o furtună de reacții. Fostul premier Victor Ponta a lansat o provocare neașteptată la adresa...

Care este numărul pensiilor internaționale exportate de România

După intrarea României în Uniunea Europeană, un număr destul de mare de cetățeni români stabiliți în străinătate beneficiază de pensie achitată de statul...

Prefectul de Olt a găsit sub bordul mașinii sale un dispozitiv de urmărire

Prefectul judeţului Olt, Mario De Mezzo, reclamă că a găsit sub bordul maşinii personale un dispozitiv de urmărire improvizat, potrivit cotidianul.ro. „În urma cu câteva...
Ultima oră
Pe aceeași temă