Echipele de salvare au căutat victime marți (7 februarie) prin epava de la spitalul de stat din Iskenderun, Turcia, care a fost parțial aplatizată de un cutremur uriaș care a făcut peste 5000 de morți.
Supraviețuitorul Kerim Sahin era acolo, încercând să-și găsească colegul.
Mii de clădiri au fost dărâmate, spitale și școli distruse și zeci de mii de oameni au fost răniți sau lăsați fără adăpost în mai multe orașe turcești și siriene în urma cutremurului de luni (6 februarie) cu magnitudinea 7,8 – cel mai mortal din Turcia din 1999 – și un al doilea câteva ore mai târziu. Peste 1.200 de clădiri au fost distruse de cutremur numai în provincia Hatay.
O misiune de salvare caută victime la epava de la spitalul din Iskenderun, 15 pacienți fiind prinși înăuntru
„ Un medic a spus că aici sunt aproximativ 15 oameni, inclusiv pacienții. În acest moment, toți sunt prinși înăuntru”, a declarat pentru Reuters supraviețuitorul cutremurului Kerim Sahin.
La o zi după cutremure, salvatorii au continuat să caute supraviețuitori printre dărâmăturile clădirii prăbușite.
Autoritățile turce spun că peste 12.000 de oameni, personal de căutare și salvare, lucrează în zonele afectate împreună cu alți 9.000 de militari. Președintele Tayyip Erdogan a cerut marți stare de urgență pentru a susține eforturile de salvare.
Dezastru natural, ucigător ca un război. România și toate celelalte țări europene vin în sprijinul Turciei
Cutremurele care au lovit în lanț Turcia și Siria, cel mai puternic dintre ele având magnitudinea 7.8, au produs, în doar câteva ore, peste 2000 de morți și peste 10.000 de răniți, iar acest bilanț este doar provizoriu, întrucât un mare număr de persoane sunt date dispărute.
Turcia a cerut activarea Mecanismului European de protecție civilă în urma cutremurelor devastatoare care au lovit sudul și sud-estul țării pe parcursul zilei de luni, 6 februarie 2023. Acest sistem de sprijin funcționează chiar și pentru țările care nu fac parte din UE. Cutremurele au lovit, în egală măsură, nordul Siriei. Din Siria însă, informațiile sunt mult mai puține, întrucât regiunea din nordul Siriei este, de mulți ani, scăpată de sub controlul guvernului de la Damasc și nu are, practic, nicio reprezentare la nivel internațional.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!