5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSocialJustițieDurata procesului în cazul Dosarului Mineriada, contestat la Înalta Curte

Durata procesului în cazul Dosarului Mineriada, contestat la Înalta Curte

Asociația „13-15 lunie 1990” a  contestat  la Înalta  Curte  de  Casție  și Justiție durata procesului în dosarul nr.47/P/20 14 privind represiunea din lunie 1990 „Mineriada”.

„Dosarul se află ‹în lucru la Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare. Contestația împotriva duratei anchetei în Dosarul  Mineriadei  se  va  judeca  la  Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 09 ianuarie ora 09: 00”, se precizează într-un comunicat de presă al asociației, remis cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ.

Sursa citată prezintă următorul context:

În Dosarul Mineriadei, Judecătorul de Cameră Preliminară a dispus excluderea tuturor probelor caz fără precedent în justiția penală, dovada certă a caracterului politic al procesului. Astfel, în anul 1990, în urma manifestațiilor de amploare declanșate în data de 22 aprilie 1990 pentru apărarea drepturilor câștigate la Revoluția din Decembrie 1989, respectiv: dreptul la libertate, la liberă exprimare și la constituirea unui climat politic conform prevederilor punctului 8 din Proclamația de la Timișoara, protestele pașnice au fost înăbușite în mod violent și nelegal de către forțele de ordine, trupe ale Ministerului Apărării Naționale și de către grupuri de mineri chemați de către Președintele Ion Iliescu în acest scop. Astfel, cetățeni nevinovați au fost agresați, bătuți, torturați, arestați, interogați și amenințați cu arme de foc, violențe în urma cărora s-au constatat decese iar alte victime au avut nevoie de internare în unități spitalicești, producând acestora prejudicii morale și materiale în condițiile în care, după Decembrie 1989, se începuse instaurarea statului de drept și a democrației în România. Întrucât statul român a fost condamnat pe plan internațional de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza Mocanu și alții împotriva României (cererile numărul: 10.865/09, 45 886/07 și 32.431/08) pentru lezarea gravă a drepturilor fundamentale și constituționale ale cetățenilor români care au participat la demonstrațiile succesive din Piața Universității, Statul Român a fost obligat să continue investigațiile în dosarul nr. 47/P/2014, cercetările fiind efectuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare. Având în vedere că în 2014 CEDO a dispus ca această cauză să fie soluționată cu celeritate, Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare continuă să tergiverseze soluționarea dosarului și punerea sub acuzare a inculpaților.

Subscrisa Asociația „13-15 Iunie 1990”, parte în cauză, susținem aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală a vinovaților în acord cu Convenția 0. N.U. privind reprimarea crimei de genocid din 1948 și despăgubirea  victimelor de către instituțiile care au organizat   represiunea din Iunie 1990 „mineriada”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă