4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalDupă ce susținătorii lui Jair Bolsonaro au ocupat instituții importante au apărut...

După ce susținătorii lui Jair Bolsonaro au ocupat instituții importante au apărut întrebări la adresa forțelor de ordine

După ce susținătorii fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro au ocupat duminică Palatul prezidenţial şi sediile Curţii Constituţionale şi Congresului din capitala Brasilia, au rămas întrebări despre lipsa de pregătire, incompetenţa sau chiar complicitatea forțelor de ordine, arată luni AFP într-o amplă analiză.

Agenţia menţionează mai multe puncte nelămurite: Cum au reuşit insurgenţii să pătrundă atât de uşor în centrul puterii? Cine a finanţat atacul împotriva democraţiei din Brazilia? De ce nu au fost împrăştiate mai devreme taberele improvizate de două luni în faţa cazărmilor din toată ţara?

Chiar în presa braziliană – într-un articol semnat de editorialistul Eliomar de Lima în cotidianul O Povo din Fortaleza – se apreciază că tragedia a fost „mai mult decât anunţată”. Editorialul de luni al ziarului Estado de Sao Paulo subliniază „uşurinţa înspăimântătoare cu care vandalii care nu au acceptat înfrângerea lui Jair Bolsonarp au invadat sediile puterii din Brasilia, în cursul celui mai grav atac împotriva democraţiei braziliene de după sfârşitul dictaturii militare” (n. red.: 1964-1985), potrivit agerpres.ro.

AFP observă că au existat multe indicii despre ceea ce se pregătea. Sâmbătă seara, circa 100 de autocare au adus în capitală aproximativ 4.000 de „bolsonaristas”, fideli fostului şef al statului. Aceştia au ajuns într-o tabără din faţa cartierului general al armatei terestre braziliene.

Susținătorii lui Jair Bolsonaro au ocupat sedii importante, ridicând întrebări la adresa forțelor ordine din Brazilia

Numeroase mesaje din reţelele sociale arătau că atacul a fost pregătit de câteva zile în cele mai mici detalii. „Sunt acoperite toate cheltuielile. Apă, mic-dejun, prânz şi cină. Şi veţi fi cazaţi la Planalto!” (palatul prezidenţial – n. red.), se anunţase într-un grup de pe serviciul de mesagerie Telegram.

Ministrul justiţiei, Flavio Dino, a autorizat desfăşurarea unor agenţi ai Forţei Naţionale – unitate specială de poliţie trimisă în diferitele state ale federaţiei braziliene unde apar ameninţări la adresa legii şi ordinii. Oamenii legii nu i-au împiedicat însă pe protestatari să străbată circa opt kilometri până în piaţa celor Trei Puteri, unde se află sediile instituţiilor centrale ale statului.

Dimpotrivă, preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a arătat că se poate vedea în imaginile înregistrate cum poliţiştii îi conduc pe protestatari. El a apreciat că „forţele de ordine din Districtul Federal au dat dovadă de incompetenţă, de rea-voinţă sau de rea-credinţă”.

Cu numai câteva minute înainte de invazie, guvernatorul Districtului Federal, Ibaneis Rocha, a primit de la un responsabil cu securitatea un mesaj audio liniştitor: „manifestanţii sunt escortaţi de poliţie (…) iar atmosfera este calmă, este o manifestaţie complet paşnică”. Privită retrospectiv, înregistrarea publicată de site-ul de internet Metropoles pare suprarealistă, apreciază AFP.

AFP apreciază că detaliile prezentate pun serios la îndoială eficacitatea serviciilor de informaţii braziliene. De asemenea, a fost remarcată atitudinea unor poliţişti care filmau asaltul cu telefoanele, în loc să intervină.

„Forţele de ordine erau într-adevăr acolo, dar nu au acţionat pentru a împiedica invazia. Dacă ar fi fost alt gen de manifestanţi, reacţia poliţiştilor nu ar fi fost la fel de paşnică”, a declarat agenţiei un locuitor al capitalei, Pedro Sabino Rapatoni, asistent administrativ.

Miriam Leitao, comentatoare la TV Globo, a acuzat luni „bolsonarizarea” forţelor de poliţie din Brasilia, începând chiar cu conducerea: fostul şef al oamenilor legii, Anderson Torres, secretar pentru securitate al Districtului Federal şi fost ministru al justiţiei sub preşedinţia lui Bolsonaro se afla alături de acesta, în Statele Unite. „În toată perioada când a fost ministru, a dovedit că dincolo de atribuţii era în primul rând un militant bolsonarist fervent”, a reamintit jurnalista.

Torres a fost demis duminică seara, iar Rocha, care îl numise, a fost suspendat de Curtea Supremă pe termen de 90 de zile, dar urmează probabil să cadă şi alte capete, conchide AFP.

SUA: fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro a fost internat într-un spital

După valul de proteste care a lovit Brazilia, o veste neașteptată vine din SUA: fostul președinte Jair Bolsonaro, cel pentru care protestatarii au ieșit în stradă, a fost internat într-un spital.

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a fost internat într-un spital din Orlando, Florida, cu diagnosticul „dureri abdominale”, a informat luni ziarul „O Globo”, la o zi după ce unii dintre susţinătorii săi au luat cu asalt clădirea Congresului din capitala braziliană Brasilia, potrivit stiridiaspora.ro.

Bolsonaro a fost internat de mai multe ori în ultimii ani din cauza unor blocaje intestinale, după ce a fost înjunghiat în timp ce se afla în campanie prezidenţală, în 2018. El a plecat în Statele Unite cu două zile înainte ca Luiz Inacio Lula da Silva să preia funcţia de preşedinte, relatează Rador.

Proteste în Brazilia. Bolsonaro a plecat în SUA după învestirea lui Lula da Silva

Jair Bolsonaro se afla în Statele Unite în timpul protestelor, acolo unde a plecat cu două zile înainte de învestirea lui Lula da Silva, refuzând să predea eşarfa prezidenţială celui care l-a învins cu un scurt avans şi pe care nu l-a felicitat niciodată.

„Manifestaţiile paşnice, în conformitate cu legea, fac parte din democraţie. Cu toate acestea, distrugerile şi invadarea clădirilor publice (…) sunt împotriva regulii”, a scris pe Twitter fostul preşedinte de extremă dreaptă.

Într-un alt mesaj, el „a respins acuzaţiile, fără dovezi” ale succesorului său. Lula da Silva a declarat că „discursul” predecesorului său de extremă dreapta i-a „încurajat” pe „vandalii fascişti” invadând Palatul Prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul la Brasilia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

5 tipuri de lenjerii de pat care îți vor înfrumuseța dormitorul

Un dormitor confortabil și estetic depinde de alegerea corectă a detaliilor, iar lenjeriile de pat joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere plăcute....
Ultima oră
Pe aceeași temă