Un studiu recent publicat în jurnalul „CANCER” al Societății Americane de Cancer oferă vești bune pentru iubitorii de cafea și ceai: aceste două băuturi populare ar putea reduce semnificativ riscul de cancer la nivelul capului și gâtului.
Această formă de cancer, care include cancerele cavității bucale și ale gâtului, este a șaptea cea mai frecventă la nivel global, scrie NYPost.
Cercetarea, coordonată de Yuan-Chin Amy Lee de la Huntsman Cancer Institute, a analizat 14 studii ce au inclus peste 9.500 de pacienți cu acest tip de cancer și aproape 15.800 de persoane sănătoase.
CITEȘTE ȘI – Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător
Beneficiile cafelei
Rezultatele arată că un consum regulat de cafea, mai ales cea cu cofeină, poate avea un efect protector:
- 3-4 cești pe zi reduc cu 41% riscul de cancer hipofaringian (în partea inferioară a gâtului).
- Peste 4 cești pe zi reduc riscul de cancer la cap și gât cu 17%, cancerul cavității bucale cu 30% și cancerul gâtului cu 22%.
Aceste beneficii sunt atribuite antioxidanților din cafea, cum ar fi acidul clorogenic și acidul cafeic polifenolic, care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Alte substanțe precum cafestolul și kahweolul contribuie la prevenirea deteriorării ADN-ului și la detoxifierea mucoaselor care căptușesc gura și gâtul.
Chiar și cafeaua decofeinizată a fost asociată cu o reducere a riscului de cancer al cavității bucale cu 25%, deși beneficiile par să fie mai mici decât în cazul cafelei cu cofeină. Cu toate acestea, un studiu a sugerat că obiceiurile de viață, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice sau fumatul, ar putea influența efectele pozitive ale cafelei decofeinizate.
Ceaiul: avantaje și dezavantaje
Ceaiul, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene, a avut rezultate mixte:
- Consumul de o ceașcă sau mai puțin pe zi reduce riscul general de cancer la cap și gât cu 9% și riscul de cancer hipofaringian cu 27%.
- Însă, consumul de mai mult de o ceașcă pe zi a fost asociat cu o creștere de 38% a riscului de cancer laringian.
Această ambivalență ridică întrebări despre factorii care influențează efectele ceaiului asupra riscului de cancer.
Dr. Michael Blasco, director de oncologie a capului și gâtului la Staten Island University Hospital, a sugerat că efectele pozitive ar putea depinde de factori genetici sau de obiceiurile de viață asociate cu consumul de cafea și ceai.
Spre exemplu, persoanele care consumă frecvent aceste băuturi ar putea avea o predispoziție genetică care oferă protecție împotriva cancerului.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, X, Facebook și Youtube