3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSănătateDouă băuturi populare pot ajuta la prevenirea cancerului de cap și gât

Două băuturi populare pot ajuta la prevenirea cancerului de cap și gât

Un studiu recent publicat în jurnalul „CANCER” al Societății Americane de Cancer oferă vești bune pentru iubitorii de cafea și ceai: aceste două băuturi populare ar putea reduce semnificativ riscul de cancer la nivelul capului și gâtului.

Această formă de cancer, care include cancerele cavității bucale și ale gâtului, este a șaptea cea mai frecventă la nivel global, scrie NYPost.

Cercetarea, coordonată de Yuan-Chin Amy Lee de la Huntsman Cancer Institute, a analizat 14 studii ce au inclus peste 9.500 de pacienți cu acest tip de cancer și aproape 15.800 de persoane sănătoase.

CITEȘTE ȘI – Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător

Beneficiile cafelei

Rezultatele arată că un consum regulat de cafea, mai ales cea cu cofeină, poate avea un efect protector:

  • 3-4 cești pe zi reduc cu 41% riscul de cancer hipofaringian (în partea inferioară a gâtului).
  • Peste 4 cești pe zi reduc riscul de cancer la cap și gât cu 17%, cancerul cavității bucale cu 30% și cancerul gâtului cu 22%.

Aceste beneficii sunt atribuite antioxidanților din cafea, cum ar fi acidul clorogenic și acidul cafeic polifenolic, care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Alte substanțe precum cafestolul și kahweolul contribuie la prevenirea deteriorării ADN-ului și la detoxifierea mucoaselor care căptușesc gura și gâtul.

Chiar și cafeaua decofeinizată a fost asociată cu o reducere a riscului de cancer al cavității bucale cu 25%, deși beneficiile par să fie mai mici decât în cazul cafelei cu cofeină. Cu toate acestea, un studiu a sugerat că obiceiurile de viață, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice sau fumatul, ar putea influența efectele pozitive ale cafelei decofeinizate.

Ceaiul: avantaje și dezavantaje

Ceaiul, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene, a avut rezultate mixte:

  • Consumul de o ceașcă sau mai puțin pe zi reduce riscul general de cancer la cap și gât cu 9% și riscul de cancer hipofaringian cu 27%.
  • Însă, consumul de mai mult de o ceașcă pe zi a fost asociat cu o creștere de 38% a riscului de cancer laringian.

Această ambivalență ridică întrebări despre factorii care influențează efectele ceaiului asupra riscului de cancer.

Dr. Michael Blasco, director de oncologie a capului și gâtului la Staten Island University Hospital, a sugerat că efectele pozitive ar putea depinde de factori genetici sau de obiceiurile de viață asociate cu consumul de cafea și ceai.

Spre exemplu, persoanele care consumă frecvent aceste băuturi ar putea avea o predispoziție genetică care oferă protecție împotriva cancerului.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinXFacebook și Youtube

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

VIDEO. Poluarea cauzată de scurgerile de petrol de pe coasta Mării Negre din Rusia și Crimeea este în creștere

Angajații Ministerului pentru Situații de Urgență din Rusia și voluntarii curăță mii de tone de petrol care au contaminat kilometri întregi de plaje de...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...

Primul Crăciun al lui CRBL departe de fiica lui

CRBL se pregătește să întâmpine sărbătorile de iarnă într-un mod complet diferit față de anii precedenți, fiind primul Crăciun pe care îl petrece departe...
Ultima oră
Pe aceeași temă