Fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache a fost condamnat miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în „Dosarul diamantelor”, potrivit Antena3.
Pe de altă parte, Daniel Tudorache a fost achitat pentru spălare de bani. De asemenea, fosta soţie a primarului, Constanţa Adina Tudorache, a fost achitată pentru complicitate la spălare de bani.
Completul de trei judecători a constatat că, printr-o altă decizie a unui complet de cinci judecători, a fost revocată măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune luată faţă de cei doi, astfel încât a fost ridicat sechestrul pus pe bunurile acestora (11.210 euro, 4.235 dolari, 258 de obiecte – bijuterii şi pietre cu o valoare totală estimată de 9.784.295 lei).
Totodată, judecătorii au dispus restituirea cauţiunii, în cuantum de 200.000 euro, către Constanţa Adina Tudorache, dar şi a altei cauţiuni de un milion de euro. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. La începutul lunii martie 2022, Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor, fiind plasat sub control judiciar pe cauţiune cu o valoare de 1.000.000 euro.
Dosarul diamantelor a fost constituit după ce sute de bijuterii şi pietre preţioase au fost găsite la locuința lui Daniel Tudorache
În acelaşi dosar, fosta soţie a edilului a fost acuzată de complicitate la spălarea banilor. Între timp, cel care ar fi intermediat mita pentru fostul primar, Ion Niţă, a fost judecat separat şi condamnat definitiv la 9 ani şi două luni închisoare pentru trafic de influenţă. Este vorba despre „Dosarul diamantelor”, intitulat astfel după ce în locuinţa lui Daniel Tudorache au fost găsite sute de bijuterii şi pietre preţioase cu o valoare de peste 9 milioane lei.
Conform DNA, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niţă, persoană aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, Niţă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii – plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor.
„În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, menţionează anchetatorii.
Ion Niţă ar fi fost sprijinit de Daniel Tudorache. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 şi 7 februarie 2017 desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Daniel Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei, arată DNA.
Principalul beneficiar al mitei ar fi fost Daniel Tudorache
De altfel, spun procurorii, din datele cauzei ar reieşi că Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de Ion Niţă. Într-un context separat, afirmă procurorii, în perioada aprilie – iunie 2018, Ion Niţă ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.
În schimb, Niţă se angaja să îşi exercite influenţa asupra funcţionarilor responsabili, atât direct, cât şi prin intermediul primarului, pentru a asigura câştigarea şi buna desfăşurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, Ion Niţă ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei, disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă.
La locuinţa lui Tudorache procurorii au găsit 258 de obiecte (bijuterii şi pietre preţioase) cu o valoare totală de 9.784.295 lei şi sumele de 11.210 euro şi 4.235 dolari.
Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta „nevăzută” din Primăria Sectorului 1
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o „Din primărie. Partea nevăzută”.
O imagine postată pe internet sugerează că volumul ar prezenta „lupta dintre un primar, alături de o mână restrânsă de oameni – o echipă restrânsă – și un sistem întreg care deține mare parte din puterea din România”.
„O mână de oameni cu fruntea sus poate face multe. Îi poate trezi pe ceilalți încă adormiți, care au impresia că alții trebuie să lupte, să se implice, să participe la ședințele Consiliului Local, care încă nu au înțeles că puterea este în mâinile lor. În ceea ce facem cu echipa mea, suntem doar pionieri printre alți pionieri, pe un drum care va fi al nostru în mod cert, drumul spre o Românie liberă de corupție, pe care o vom construi cu răbdare și hotărâre, așa cum au visat-o eroii Revoluției din 1989 și așa cum o dorim pentru copiii noștri”, a anunțat Clotilde Armand într-un mesaj postat pe internet.
Lansarea publică a cărții ar fi avut loc la data de 16 mai 2024. La evenimentul de lansare a cărții au participat Clotilde Armand, Nicușor Dan și Vlad Voiculescu. Moderatorul discuției a fost Cristian Ghinea. Pe un site specializat, cartea semnată de Clotilde Armand poate fi cumpărată cu suma de 45 de lei.
Clotilde Armand este candidatul Alianței Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) la funcția de primar al Sectorului 1, la alegerile locale din 9 iunie 2024. Principalul ei contracandidat este George Tuță, actual deputat, susținut de PSD și PNL. Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, este acum prezent în compeția electorală în calitate de candidat independent.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!