„În mod categoric, odată cu ieşirea preşedintelui s-a intrat în zona populismelor: tăiem amenda… eu nu spun că nu a fost prea mare, 5.000 de lei, o amendă uriaşă, a fost mult prea mare, dar putea fi contestată la Tribunal, că familia Luizei este foarte bine asistată de avocatul Tonel, putea să facă o întâmpinare la Tribunal să i-o anuleze sau să i-o reducă, nu trebuia să se procedeze la o anulare administrativă ilegală a acelei amenzi”, a adăugat fostul preşedinte, la B1 TV.
Noua conducere a DIICOT a anulat amenda de 5.000 de lei aplicată Monicăi Melencu, pentru că mama fetei dispărute a acceptat până la urmă prelevarea probelor biologice pentru o expertiză ADN complexă care se va desfășura în SUA.
Decizia de a anula amenda a fost luată din oficiu de șeful interimar DIICOT, procurorul Giorgiana Hosu. De altfel, această amendă și scandalul de la familia Melencu au dus la demisia lui Felix Bănilă de la conducerea DIICOT.
Monica Melencu a fost amendată cu 5.000 de lei, pe 26 septembrie, după ce a refuzat să dea noi probe biologice pentru prelevarea ADN-ului. În ziua următoare, jandarmii au intervenit la locuința familiei Melencu din comuna Dioști, Dolj, pentru punerea în executare a mandatului de aducere. A urmat un scandal de patru ore, în urma căruia mama și bunicul Luizei, fata dispărută în luna aprilie, au ajuns la spital. DIICOT a cerut sprijinul FBI pentru a stabili dacă profilul genetic al Luizei Melencu se regăsește în rămășițele calcinate ridicate la indicațiile criminalului Gheorghe Dincă.
În cele din urmă, Monica Melencu s-a prezentat luni la IGPR, unde i s-au prelevat noi probe biologice.
Gheorghe Dincă a afirmat, la audieri, că a ucis-o pe Luiza Melencu. Pe 18 septembrie, DIICOT anunţa că oasele descoperite în zona de lizieră de pe terenul Staţiunii de cercetare şi dezvoltare agricolă Caracal provin de la scheletul unei persoane de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, alta decât Alexandra Măceşanu.