2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSocialJustițieDosar penal în cazul furtului Tezaurului Dacic din Țările de Jos. PÎCCJ...

Dosar penal în cazul furtului Tezaurului Dacic din Țările de Jos. PÎCCJ va prelua cazul

Poliţiştii români au deschis, din oficiu, un dosar penal în cazul furtului obiectelor aparţinând tezaurului dacic, aflate la Muzeul Drents, între care Coiful de Aur de la Coţofeneşti, pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Public, în cursul zilei de sâmbătă, Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost notificat despre faptul că la Muzeul Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia ,,Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului”, a avut loc o explozie, iar – din primele evaluări – această explozie a avut drept scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului, de unde au fost sustrase piese din tezaurul dacic al României.

În urma analizării situaţiei de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive.

Investigatorii români vor colabora cu cei din Țările de Jos

Dosarul va fi preluat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cercetările urmând a fi efectuate de către procurori din cadrul PÎCCJ şi ofiţeri de poliţie şi specialişti din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Împreună cu autorităţile din Olanda, se depun toate diligenţele pentru soluţionarea cazului, fiind activate şi mecanismele de cooperare judiciară internaţională. Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii”, menţionează Ministerul Public.

Într-o informare de presă, Inspectoratul General al Poliţiei Române a precizat că încă de sâmbătă dimineaţă, de la momentul exploziei, Poliţia Română a fost în contact cu Poliţia din Țările de Jos, respectiv cu şeful echipei de anchetă, fiind activate toate mecanismele de cooperare poliţienească internaţională.

Potrivit IGPR, din primele evaluări, această explozie a avut drept scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României.

„Având în vedere aceste aspecte, s-a relaţionat cu Parchetul General, iar în urma analizării situaţiei de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive. În cadrul dosarului penal, se efectuează cercetări, de către procurori din cadrul Parchetului General şi specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”. Împreună cu autorităţile din Olanda, depunem toate diligenţele pentru soluţionarea cazului, prin depistarea autorilor şi găsirea obiectelor sustrase”, menţionează IGPR.

În urma exploziei de sâmbătă dimineaţă, din apropierea Muzeului Drents, din Assen (Ţările de Jos), care găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, un număr de exponate din expoziţie au fost furate de persoane încă neidentificate. MAE a precizat că au fost alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. Poliţiştii suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările făcute de camerele de supraveghere şi adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz.

O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză. Jurnaliştii notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite şi dau exemple similare, în care obiecte vechi, de mare valoare, nu au fost niciodată găsite.

Printre obiectele furate se numără trei brăţări de aur şi piesa centrală a expoziţiei, coiful de aur de la Coţofeneşti, care fusese prezentat în toate materialele promoţionale, dar este posibil ca şi alte obiecte să fi fost furate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției a afirmat că au fost semnalate atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice pentru sistemul electoral, iar aceste aspecte sunt investigate de structuri de...

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...
Ultima oră
Pe aceeași temă