18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSocialDoru Viorel Ursu s-a stins din viață la 71 de ani

Doru Viorel Ursu s-a stins din viață la 71 de ani

Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne, judecător militar şi autor al câtorva cărţi, s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani.

Anunțul decesul, făcut de familie

„Cu profundă tristeţe anunţăm trecerea la cele veşnice a domnului Doru Viorel Ursu, o figură marcantă a vieţii politice şi juridice româneşti.

Doru Viorel Ursu s-a născut la Drobeta Turnu Severin pe 1 martie 1953. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti în 1976 şi a activat ulterior ca procuror la Procuratura Sectorului 2.

Cariera sa a cunoscut o ascensiune remarcabilă, fiind numit ministru de Interne în Guvernului Petre Roman în perioada 1990-1991. A jucat un rol esenţial în reformarea sistemului de justiţie din România post-comunistă, a contribuit la consolidarea statului de drept şi la respectarea drepturilor omului.

Doru Viorel Ursu a fost un om de o onestitate impecabilă, un patriot convins și un luptător pentru democrație. Moartea sa reprezintă o pierdere majoră pentru România și pentru toți cei care l-au cunoscut și apreciat. Familia îndurerată va anunța locul de depunere, data înhumării și roagă opinia publică să manifeste discreție cu privire la acest trist eveniment”, a transmis familia acestuia.

Doru Viorel Ursu a fost judecător la Tribunalul Militar București din 1980. Apoi, în 1989, a devenit preşedintele Tribunalului Militar. În mai 1990 a primit dosarul lui Nicu Ceaușescu, iar în acelați an a devenit ministru de Interne în guvernul Petre Roman, până în 16 octombrie 1991. Ulterior a fost secretar de stat la Ministerul de Externe. În 1992 a devenit deputat de Argeş, al Partidului Democrat.

Apoi și-a început cariera în avocatură. A fost, până în 1996, membru al Comisiei de Control a SRI, iar în 1997 și-a dat doctoratul în Drept Penal şi a ajuns până la gradul de conferenţiar universitar. A dat politica și profesoratul pentru avocatură. Apoi a fost avocat titular al Cabinetului de avocat „Doru Viorel Ursu” cu sediul în Bucureşti.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă