Deși a suferit în timpul mandatului de ministru al lui Vlad Voiculescu, transplantologia românească realizează o nouă performanță. Chirurgii români reușesc aceste “taine ale dumnezeirii,” la un sfert din prețurile din spitalele din Europa
O tânără de 28 de ani din Târgu Mureș, aflată în moarte cerebrală, a salvat mai multe vieți. A fost știrea lunii septembrie, trecută cu vederea de majoritatea românilor.
O echipă multidisciplinară venită de la București a prelevat de la aceasta mai multă organe, care au ajuns la spitale din capitală și din Cluj-Napoca pentru transplant. Plămânii tinerei au ajuns la Spitalul Sfânta Maria din București, ficatul la secția specială de la Spitalul Fundeni, iar rinichii, la Spitalul din Cluj Napoca, unde doi bolnavi au primit organele,fără de care viața ar fi fost imposibilă.
Medicii de la Sfânta Maria au operat până dimineață. Viața unui om a fost salvată. Astfel, s-au reluat transplanturile, la această unitate, întrerupte mai mulți ani, din lipsa acreditării.
La Fundeni, chirurgii au reușit să-i redea viața unui tânăr de 39 de ani, aflat într-o stare critică, din cauza unei ciroze nonalcoolice.
citește și: Klaus cel crud și Carol Sângerosul
Inima n-a putut fi folosită, din cauza incapacității Ministerului Sănătății de a reabilita o școală de tradiție.
Transplantul, pentru unii, unica șansă de supraviețuire
Agenţia Naţională de Transplant le mulţumeşte tuturor oamenilor care înţeleg că donarea de organe şi ţesuturi este un gest suprem, precum şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă.
Excelența românească în transplantul hepatic e demult validată internațional. Profesorul Irinel Popescu a reușit la Spitalul Fundeni să creeze o echipă medicală de top. Pe mulți tineri i-a școlit în clinicile mari ale lumii. Primele transplanturi le-a efectuat din anul 2.000.
Pionieratul însă l-a asigurat Eugen Proca, încă din februarie 1980, când la Spitalul Fundeni a realizat cu succes primul transplant renal la om, cu rinichi de la donator în viaţă (mama receptorului).
Citește și: Paradoxul ființei românești. Nimeni nu-l vrea, dar el ne conduce
Transplantologia românească a fost, până la venirea “reformiștilor” lui Dacian Cioloș, în top, scriam într-o ediție anterioară.
La Sfânta Maria, directorul Narcis Copcă are demult un plan de construcție a unei secții speciale multidisciplinare a unui Spital de Transplant. Noua echipă de la conducerea Primăriei sectorului 4, condusă de Clotilde Armand, nici nu vrea să audă despre o asemenea investiție. În Sectorul de verde, se dă lupta cu șobolanii, nu pentru supraviețuirea românilor.