-4.1 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăOp & EdParadoxul ființei românești. Nimeni nu-l vrea, dar el ne conduce

Paradoxul ființei românești. Nimeni nu-l vrea, dar el ne conduce

Pe Florin Cîțu îl așteaptă două zile grele. Vin Moțiunile de cenzură peste el, cum veneau odată jointurile neînfricării.

Dacă l-ar fi citit pe Nicolae Steinhardt, liderul #echipeidemolatoare ar fi știut că-n lumea mare: „canaliile sunt gata să treacă orice cu vederea, să-și găsească neîncetat scuze.” Florin Cîțu se scuză că nu a demisionat încă, mai având niște împrumuturi de făcut.

Are la îndemână, totuși, demisia, pentru a putea merge mai departe, ca paradox. Și-o poate prezenta președintelui, chiar cu un ceas înaintea votării moțiunii de marți după amiază. Ar fi o șmecherie. Klaus Iohannis, dacă nu s-a întors din Germania cu nițcaiva soluții impuse crizei politice românești, îl poate desemna la o altă extragere și i-ar prelungi defunctului lider politic, agonia. Dar premierul a promis că n-o va face.

Pe vremea când Cîțu călca accelerația în America, trotilat fiind, Dinu Patriciu, un alt liberal, mai “destoinic” ca el, ne zicea că e mai bine să tăiem coada câinelui o dată, nu de mai multe ori.

Citește și: Donatoarea din Târgu Mureș a salvat cel puțin trei vieți

Pe Florin Cîțu îl taie stăpânirea de deasupra lui (care o fi aia?) de mai multe ori. Are misiuni ancestrale și nu poate pleca, precum șpuțerul, rămas fără ureche, de pe urma unei simple încăierări.

Un sfert dintre parlamentarii liberali îl consideră piaza rea

Nici măcar întreg Partidul Național Liberal nu-l mai vrea. Vreo 30 de parlamentari ar vota cu două mâini trimiterea lui acasă, dar dosarele îi pot strânge, mai dihai ca guma de la chiloți. PSD, cu cei 157 de parlamentari, votează mâine la vedere. Cu mâinile sus. AUR s-a și antepronunțat, sâmbătă, la marele miting împotriva dictaturii medicale a administrației Iohannis, păstorul, protectorul și păstrătorul liftei din guvern. USR, prin vocea noului președinte Dacian Cioloș, cu cei 80 de cucuieți din Parlament, galbeni veștejii, ca toamna-n pârg, s-a pronunțat ferm: fără penalul în fruntea guvernului.

Personalitățile UDeMeReu

De partea lui Cîțu au mai rămas câteva fire din tortul coșbucian, vreo 60 de senatori și deputați liberali, cu mâinile întinse cerșind: “ai milă, stăpâne!” și 30 de personalități “UDe MeReu.”

Deci doar firele nevăzute ale uriașului monstru, devorator al României, îl mai țin pe lilliput, să nu cadă pradă uliilor care l-ar rupe, dacă l-ar putea prinde.

Deși instrumentele constituționale sunt puține pentru laureatul “mai multei Evrope,” damage-ul rămânerii palidului câștigător la Palatul Victoria va fi plătit de bietul român, încovoiat de taxe.

Dacă Klaus cel crud ar fi avut și un narator printre pudibonzii cu gurile căscate, un mic Garcia Marquez, publicul ar fi aflat “cât de fulminantă e mlaştina perpetuă,”  a menținerii lui Cîțu la butoanele guvernamentale.

desen de Ștefan Popa Popa’S

De partea răzvrătiților USR, partid care a trecut și el prin facerile și desfacerile unui Congres, considerat de un lider drept “epic,” a zbughit-o în funcția de președinte, Dacian Cioloș, alesul aleșilor bazei neomarxiste. Și al Franței, bineînțeles. Și acesta a continuat linia partidului, “cu toții la vot,” pentru căderea guvernului Cîțu.

Mai puțină larmă au făcut taberele din USR-PLUS decât liberalii, dar, totuși, a sărit ca un izbuc o listă cu agenți străini de pe lista lui Cioloș. Deci, diferit față de Barna, cu civilii români, preferatul Franței a tras o spirală a “amestecului străin” în ciorba națională. Asta în cazul în care îi va mai chema liberalii la o nouă horă guvernamentală.

Laboratoarele puterii pregătesc în taină un UNPR, prin care să extragă vreo 56 de parlamentari de la diferite partide, pentru a-l salva pe Cîțu.

Vin legionarii! Nu cei români

Epic, ca epic, dar cine e Homer în istorisirea asta cu Congresul USR-PLUS? Înainte știam că era Florian Coldea, maestru de ceremonii sau de balet pe poante. Încă nu ni s-a dat pontul: cine-l păpușărește pe Dacian Cioloș? Prin târg se vorbește că demult s-ar fi eliberat de găunoasa haină militară românească și ar fi îmbrăcat-o pe cea a Legiunii franceze.

Arhanghelul userismului avangardist e mai civil decât societatea în țivil.

Dacă noul Homer n-are nume, cine e Ulise și cine e Penelopa? Se poate imagina că Dacian Cioloș ar fi bărbatul din povestea asta, iar Laura Codruța Kovesi, plictisită de inactivitate, ar putea juca rolul Penelopei, asigurată că ei îi rămâne rezervat tronul de candidat la președinție?

Nu umpli un catarg cu amazoanele lor

Cea mai mare competiție, rămasă deschisă, va fi pentru rolul amazoanelor, aici e aici. Naratorul se sfâșie, dar tot nu poate alege mai mult de patru: Anca Dragu, Ioana Mihăilă, Oana Țoiu și cu voia dumneavoastră Allen Coiban, că mai multe muieri nu sunt în Biroul Permanent al partidului neomarxist.

Deci narațiunea e mai puțin epică decât reinventarea Iliadei și seamănă mai mult cu Țiganiada lui I. Budai Deleanu, din relatările pierzătorilor, care n-au pierdut momentul în a-și ridica poalele în văzul lumii. Unul vrâncean, altul ortoman și ultimul – cu voia dumneavoastră, cel ungurean, cel mai expus și cel mai arțăgos.

Epicul s-a transformat în ethos politic. Personajele sunt mult mai caragialești, decât și-ar fi imaginat vreun trecător prin fața clădirii unde și-au ispășit domniile lor, Congresul.

Pe Cîțu îl așteaptă două zile grele

Dar pentru că despre Cîțu e vorba, el nu mai are nevoie de scribălăi. Narativul prăbușirii sale e epocal. Chiar galactic. Grotesc e doar mecanismul înșurubării sale în Guvern.

Vocile lumii

Evenimentul zilei

Ziar online

Pe Florin Cîțu îl așteaptă două zile grele


“Surse liberale spun că Florin Cîțu este dispus la orice compromis pentru a rămâne la putere. Acesta ia în calcul să le interzică accesul parlamentarilor care nu sunt vaccinați  la votul de marți pentru moțiunea de cenzură.

Este cunoscut faptul că mulți dintre deputații și senatorii AUR nu sunt vaccinați. Aceștia sunt semnatari ai moțiunii și este evident că vor vota pentru căderea Guvernului Cîțu”, susține Mihnea Tălău în ziarul “Evenimentul zilei”.

Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a desconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă