Echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, a informat oficialii europeni că intențiile sale includ cererea ca statele membre NATO să își crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, potrivit Financial Times.
Donald Trump dorește ca țările UE să-și crească bugetul NATO
În același timp, Donald Trump a anunțat că va continua să furnizeze ajutoare militare Ucrainei. Aceste planuri au fost discutate cu oficiali europeni și se concentrează pe politica externă a viitorului președinte în legătură cu războiul din Ucraina și relațiile cu NATO, potrivit sursei citate.
Deși în timpul campaniei sale, Donald Trump a amenințat că va întrerupe ajutoarele pentru Ucraina și va forța Kievul să negocieze pacea imediat, precum și să lase aliații NATO nesprijiniți dacă nu contribuie suficient la cheltuielile pentru apărare, acum se pare că acesta va continua să susțină Ucraina militar, un aspect care a liniștit capitalele europene îngrijorate.
În ceea ce privește bugetul de apărare, Trump cere ca obiectivul actual de 2% al NATO să fie crescut la 5%. De asemenea, se discută și despre posibilitatea unui obiectiv intermediar de 3,5%, care să fie atins la summitul NATO din iunie.
CITEȘTE ȘI – Elon Musk a comentat CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Multe dintre capitalele europene sunt îngrijorate de impactul fiscal al acestor creșteri semnificative ale cheltuielilor de apărare.
În ciuda cererii crescute pentru cheltuieli, Trump intenționează să le lege de termeni comerciale favorabile cu Statele Unite, astfel încât statele NATO să își asume mai multă responsabilitate financiară pentru apărarea globală.
De asemenea, Trump continuă să susțină că Ucraina nu ar trebui să fie acceptată în NATO, dar vrea ca livrările de arme către Kiev să ajute la obținerea unui „pace prin putere” după încheierea unui armistițiu.
În paralel, liderii europeni continuă să colaboreze pentru a găsi soluții privind adaptarea politicii de apărare în fața noilor directive ale președintelui ales. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că sprijinul european nu va fi suficient fără implicarea activă a SUA.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!