29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăPoliticăDoliu la Salvamont: A murit fondatorul serviciului Cluj

Doliu la Salvamont: A murit fondatorul serviciului Cluj

Salvamontul e în doliu! Grig Bodea – părintele fondator al Salvamontului din Cluj – a încetat din viață joi dimineață. Bodea a fost unul dintre oamenii care a pus bazele salvamontului în județul Cluj, în Cheile Turzii, transmite Realitatea Plus.

„A fost unul dintre puținii bărbați ai acelor vremuri care erau plămădiți dintr-un amestec perfect de vizionarism și tenacitate în a lucra întru binele comun într-un domeniu pe care tot ei îl nășteau atunci: salvarea montană. Regretatul , din această dimineață, Grig Bodea și regretatul, din avalanșa din 1974 de la Podagru, Misi Szalma, au fost părinții fondatori ai Salvamont Cluj, în chiar zorii anilor `70 din veacul trecut. Tânărul inginer Grigore (Grig) Bodea e singurul care scapă din avalanșa de la Podragu din 1974 în care prietenul său Misi Zsalma și un alt alpinist clujean, Laci Halmagyi, au pierit”, .au transmis reprezentanții Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Grig Bodea era cetățean de onoare al județului Cluj

Născut la începutul anului 1974 Grig Bodea a fost personalitatea care și-a pus cel mai apăsat amprenta pe primele decenii ale Salvamontului Cluj. Pentru meritele sale în crearea și conducerea Salvamontului Cluj a fost distins, în 2019, cu titlul de Cetățean de onoare al județului Cluj, împreună cu Misi Szalma (postmortem).

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti de frontieră şi au fost coborâţi din munte, a informat, marţi seara, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga, conform Antena 3.

„Cei doi ucraineni au fost găsiţi, le-a fost acordat primul ajutor şi au fost coborâţi până la baza muntelui, unde aşteptau echipajele medicale venite în sprijin. Salvatorii montani împreună cu colegii de la Poliţia de Frontieră au parcurs peste 8 km şi jumătate în zona greu accesibilă. Durata intervenţiei a fost de 8 ore”, a spus Dan Benga.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă