1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportAlte sporturiDoliu în Canotaj: A murit campionul olimpic Dimitrie Popescu

Doliu în Canotaj: A murit campionul olimpic Dimitrie Popescu

Federaţia Română de Canotaj a anunţat, sâmbătă, decesul campionului olimpic Dimitrie Popescu, la vârsta de 62 de ani, conform ziarulprofit.ro.
Decesul a survenit sâmbătă după-amiază, în locuinţa personală de la Buşteni. În ultimele patru zile, Dimitrie Popescu a fost prezent la Campionatul Naţional de Fond de la Snagov.

Cel mai valoros trofeu din cariera sa a fost titlul olimpic cucerit în 1992, la Barcelona, în proba de patru rame cu cârmaci (4+). La aceeaşi ediţie a JO, a obţinue şi medalia de bronz în proba de doi rame cu cârmaci (2+). Medalii olimpice de argint a câştigat tot în proba de dublu rame la JO de la Los Angeles din 1984, dar şi în proba de patru rame la JO de la Seul, în 1988.

În 1989, a fost campion mondial cu echipajul de patru rame şi a obţinut medaliile de argint la dublu rame la Campionatele Mondiale din 1985 şi din 1996.

După retragerea din activitatea competiţională a devenit antrenor la CSA Steaua, iar din 1997 a fost antrenor la lotul olimpic de canotaj al României.

Dimitrie Popescu a primit titlurile de Maestru al Sportului şi Maestru Emerit al Sportului.

Fișa biografică
Cel ce avea să devină campion olimpic și campion mondial al canotajului, Dimitrie Popescu, s-a născut pe 10 septembrie 1961, în localitatea Straja, județul Suceava.

La varsta de 18 ani, a fost selectionat pentru a incepe canotajul de performanta la Clubul Uzinele Textile Arad. Un an mai tarziu, s-a transferat la sectia de specialitate a Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, unde a obtinut de-a lungul timpului peste 20 de titluri de campion national, cu diferite echipaje.

La lotul national, Dimitrie Popescu a ajuns în 1981, după care, timp de 16 ani, a participat la șase ediții ale Campionatelor Mondiale și patru ale Jocurilor Olimpice.

Cel mai important rezultat din carieră a fost titlul olimpic cucerit în 1992, la Barcelona, la patru plus unu (4+). La aceeasi ediție a JO, a obtinut si medalia de bronz la doi plus unu (2+). De asemenea, două medalii olimpice de argint a câștigat la 2+, la JO de la Los Angeles, in 1994, si la 4+, la Seul, în 1988.

În 1989, a fost campion mondial cu echipajul de 4+ și a obtinut medaliile de argint la 2+, la Campionatele Mondiale din 1985 si din 1996.

După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor la CSA Steaua, iar din 1997 a fost antrenor la lotul național de canotaj al României.

A fost căsătorit cu o altă campioană olimpică a canotajului românesc, Marioara Popescu.

Mondialele de canotaj: România a cucerit aurul la opt plus unu feminin

România a cucerit o nouă medalie de aur la Campionatele Mondiale de canotaj de la Belgrad, după ce barca feminină de opt plus unu s-a impus în finala disputată duminică.

România (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuş, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Victoria-Ştefania Petreanu) s-a impus cu timpul de 06 min 01 sec 28/100, după ce a fost a doua în prima mie de metri, iar apoi a preluat conducerea.

Medaliile de argint au revenit Statelor Unite (06:03.73), iar bronzul a fost adjudecat de Australia (06:04.17).

Grație acestui rezultat, ambarcaţiunea şi-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Tot astăzi, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au cucerit medaliile de aur în proba de dublu vâsle feminin.

Bilanţul României la Mondialele de la Belgrad a ajuns la cinci medalii, două de aur – dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş), opt plus unu feminin (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuş, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Victoria-Ştefania Petreanu), una de argint – patru rame feminin (Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş) şi două de bronz – dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel) şi la dublu vâsle feminin, categorie uşoară (Mariana-Laura Dumitru şi Ionela Cozmiuc).

România a calificat până acum zece echipaje la JO 2024 şi 35 de canotori.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Netanyahu reafirmă respingerea oricărui armistițiu cu Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reiterat luni respingerea faţă de încheierea oricărui acord de armistiţiu în Fâşia Gaza devastată de război deoarece, în opinia...

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, despre o agendă europeană „ambițioasă”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis, luni, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu prilejul vizitei efectuate la...

Cristina Laslo a transmis Federației Române de Handbal că se retrage de la naţională

Selecționerul naționalei feminine de handbal a României, Florentin Pera, a anunțat că jucătoarea Cristina Laslo s-a retras pe o perioadă nedeterminată de la echipa...
Ultima oră
Pe aceeași temă