Legea care plafonează dobânzile anuale pe care instituțiile financiare nebancare (IFN) le practică, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis
Principala schimbare pe care o aduce noua Lege, aplicată pentru creditele ipotecare și de consum, este plafonarea dobânzilor practicate de IFN-uri.
Pentru credite de până la 25.000 de lei, valoarea totală plătită înapoi de către client nu poate depăși dublul acestei sume. Pentru un credit de 5.000 de lei, de exemplu, odată cu promulgarea acestei Legi, IFN-urile nu pot cere mai mult de 10.000 de lei înapoi.
„IFN-urile, din păcate, reprezentau în România o adevărată junglă financiară, un domeniu în care se făceau bani mai mulți decât la cazino, în condițiile în care firmele din domeniu puteau practica dobânzi de până la câteva mii la sută”, a explicat economistul Adrian Negrescu, într-o declarație la Digi24.ro.
Noul act normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor în raporturile juridice ale acestora cu instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive.
Actul normativ mai prevede că dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.
În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, stipulează legea.
„În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, se mai arată în actul normativ.
Dacă ai un credit la un IFN
Potrivit noii Legi, rămâne la latitudinea consumatorului să ia atitudine, dacă vede că au fost depășite plafoanele respective. Acesta trebuie să apeleze IFN-ul care i-a acordat creditul, să trimită notificări, fie cu privire la amânarea unor plăți, fie pentru scăderea costurilor creditului sau pentru reducerea plafoanelor, la valoarea stabilită de lege a dobânzilor. Legea nu se aplică, însă, în cazul în care clientul este executat silit sau are o datorie scadentă de peste 60 de zile.
„E nevoie ca oamenii să deschidă ochii, ca să nu deschidă punga. Împrumutul de la IFN este un ajutor financiar extrem de nociv, dacă nu ai posibilitatea de a plăti la timp ratele respective”, a adăugat economistul Adrian Negrescu.