16.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDizidentul rus, Hodorkovski, avertizează românii cu privire la dubla comandă a lui...

Dizidentul rus, Hodorkovski, avertizează românii cu privire la dubla comandă a lui Mircea Geoană

Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski atrage atenția asupra conexiunilor unui fost șef de campanie al lui Geoană cu Kremlinul și îndeamnă românii să ia în considerare aceste informații în alegerea viitorului președinte.

Mihail Hodorkovski, un opozant proeminent al regimului din Rusia, a reacționat la o investigație internațională care arată conexiunile dintre un fost șef de campanie al lui Mircea Geoană și un om de afaceri rus. El i-a avertizat pe români să ia în considerare aceste informații în alegerile prezidențiale, subliniind că Geoană, deși este un critic vocal al lui Putin și ocupă o funcție înaltă în NATO, are în echipa sa oameni cu legături cu Kremlinul. Investigația jurnalistică, realizată de OCCRP, arată că Rareș Mănescu, un fost primar și șef de campanie al lui Geoană, a înființat o companie împreună cu un afacerist rus în timpul mandatului lui Geoană la NATO. Hodorkovski a adus în discuție și vizitele lui Geoană la Moscova din 2009, care au stârnit controverse legate de legăturile sale cu Rusia.

Vezi mai jos investigația OCCRP despre „Strategul politic român Rareș Mănescu, în afaceri cu un aparent propagandist pro-război rus”

Bărbat în costum negru cu cravată cu dungi

Rareș Mănescu a fost implicat în pregătirea campaniei pentru Mircea Geoană, care a demisionat din funcția de adjunct al secretarului general NATO în septembrie pentru a candida la președinția României.

Aproximativ în aceeași perioadă în care a părăsit echipa de campanie a lui Mircea Geoană – fostul adjunct al secretarului general NATO care candidează la președinția României – strategul politic Rareș Mănescu a înregistrat o nouă companie mixtă împreună cu un om de afaceri rus.

Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, un specialist în acvacultură și un fanatic autoproclamat al pescuitului.

Jurnaliștii au descoperit, însă, că Kozlov pare să aibă și o identitate secretă. Sub numele Alex Krepchinsky, el pare să fi fost un propagandist aprig care, după invazia inițială din 2014 a Ucrainei de est, a alimentat sentimentele pro-ruse.

Mănescu a refuzat să răspundă la întrebări despre activitățile de propagandă aparent desfășurate de partenerul său de afaceri în Ucraina. El le-a spus reporterilor în septembrie că a părăsit campania lui Geoană „acum cinci luni”.

Geoană, care și-a lansat oficial campania pe 11 septembrie – la o zi după ce a părăsit NATO – a declarat că Mănescu „nu a fost niciodată managerul campaniei mele”. Cu toate acestea, două comunicări interne din cadrul organizației lui Geoană, obținute de jurnaliști, arată că Mănescu a jucat un rol în etapa pregătitoare a campaniei.

Un email din 5 aprilie din partea organizației lui Geoană se referă la Mănescu ca fiind unul dintre coordonatorii din capitala României, București. O invitație la un eveniment arată că Mănescu a vorbit activiștilor pe 13 aprilie despre „progresul în crearea structurii organizaționale și a rețelelor de susținere”.

Mănescu susține că a părăsit această activitate undeva în luna mai. Registrul Comerțului din România înregistrează primul document de înființare a companiei sale împreună cu Kozlov pe 31 mai, conform documentelor obținute printr-o solicitare de acces la informații publice.

Mănescu a refuzat să ofere detalii despre asocierea sa corporativă cu Kozlov.

Dovezi substanțiale

Cu aproape un deceniu înainte de a intra în afaceri cu Mănescu, Kozlov pare să fi fost ocupat să posteze propagandă pro-rusă sub alter ego-ul său, Krepchinsky.

Printre aventurile lui Krepchinsky, raportate ulterior de media ucraineană Dumskya, se numără încercările de a recruta activiști pentru cauza rusă și oferirea de recompense bănești pentru colectarea de informații personale despre ucraineni.

Krepchinsky a atras atenția și în media rusă pentru ajutorul oferit oamenilor să fugă din Ucraina în Rusia, acuzând atacuri împotriva lor de către așa-numiți „naziști”.

Președintele rus Vladimir Putin și propagandiștii săi au susținut adesea că Ucraina este condusă de naziști, ca justificare pentru invazie.

„Ucraina este bolnavă,” a scris Krepchinsky într-o postare pe Facebook. „Bolnavă de nazism și într-o stare critică.”

Krepchinsky a fost citat de multe ori de NewsFront, un site de propagandă cu sediul în Crimeea, sancționat de SUA pentru presupuse legături cu Serviciul Federal de Securitate, agenția de informații a Rusiei.

Într-un interviu, Kozlov a negat că ar fi apărut online sub numele de Krepchinsky.

„Publicările contului fals al lui Krepchinsky au fost realizate din Donețk,” a spus el, referindu-se la orașul din estul Ucrainei unde luptele sunt în desfășurare din 2014, când Moscova a susținut grupurile de miliție pro-ruse de acolo.

„Nu am fost niciodată acolo,” a spus Kozlov, adăugând: „Nu am fost în Rusia nici măcar o zi de când a început războiul.”

Cu toate acestea, există dovezi substanțiale că Kozlov și Krepchinsky sunt aceeași persoană.

Înregistrările de zbor obținute de jurnaliști confirmă că Kozlov a mers în Crimeea de peste 10 ori între 2015 și 2020. Nu au existat înregistrări ale unui Alex Krepchinsky călătorind acolo.

Krepchinsky apare într-o fotografie cu Oleg Yefimov, un veteran al fostei unități de poliție specială din Ucraina, Berkut, care a participat la anexarea Crimeei în 2014.

Aceasta a fost una dintre multele fotografii colectate de jurnaliști, care au rulat imaginile prin trei aplicații diferite de comparație a feței. Fiecare aplicație a confirmat că persoanele din fotografii erau aceleași – indiferent dacă erau etichetate ca Kozlov sau Krepchinsky.

Alte materiale au oferit indicii despre activitățile aparent desfășurate de Kozlov în estul Ucrainei, sub masca lui Krepchinsky.

De exemplu, în octombrie 2016, a apărut online un videoclip de 40 de minute care îl arată pe Krepchinsky dând un interviu postului de radio de stat din Rusia, Vesti FM. În interviu, el a povestit despre vizita sa în regiunea ucraineană Donbas, devastată de război.

Un reporter a împărtășit dovezi – inclusiv fotografii, articole de știri, interviuri, postări pe bloguri și comentarii pe rețelele sociale – cu Truth Hounds, un grup de cercetare open-source din Ucraina. Truth Hounds a descoperit că Krepchinsky era într-adevăr un pseudonim folosit de Kozlov.

„Alexei Vitalievici Kozlov este singurul său nume legal,” a spus Bohdan Kosokhatko, șeful investigațiilor grupului.

Jekyll și Hyde

Deși nu este clar când sau unde s-au întâlnit, trecutul lui Kozlov în domeniul pisciculturii pare să îl fi atras pe Mănescu. Strategul politic și soția sa, Ramona Mănescu, dețin împreună 50% din compania de acvacultură Beluga Ventures.

În afară de interesele lor în acvacultură, soții Mănescu formează un cuplu politic puternic în România.

Ea este fost membru al Parlamentului European și a fost, de asemenea, ministru de externe al României. Mănescu, membru de lungă durată al Partidului Național Liberal, a fost consilier municipal, deputat în Parlamentul României și primar al sectorului șase din București.

Mănescu nu a explicat de ce a decis să se implice în afacerea cu acvacultură, dar Kozlov și-a explicat interesul în acest domeniu într-un interviu din 2021 acordat unui blogger moldovean.

Bloggerul, Pavel Zingan, a spus că s-a întâlnit personal cu Kozlov, care a vorbit entuziast despre dragostea sa de-o viață pentru pescuit.

„În 2011, am plecat din Rusia pentru o perioadă lungă. Am locuit în Miami, Singapore, Hong Kong, Thailanda și am pescuit peste tot,” i-a spus Kozlov lui Zingan când s-au întâlnit. „La un moment dat, hobby-ul s-a transformat într-o afacere.”

Pasiunea sa l-a adus în cele din urmă în Moldova, o mică țară fără ieșire la mare situată între România și Ucraina. Kozlov a văzut-o ca pe o bază bună pentru exporturile de acvacultură, „un pod excelent pentru accesul în România și, poate, mai departe, în Uniunea Europeană.”

În Moldova, a fondat o altă companie de acvacultură numită Noida Group SRL.

Partenerul său în această întreprindere este Andrei Batin, un cetățean moldovean care pare să fi luptat cu Rusia în 2016. Imagini postate online îl arată pe Batin și pe alți soldați în Staromykhailivka, regiunea Donețk, pozând cu arme, inclusiv pe terenurile gospodăriilor ucrainene ocupate de Rusia.

Batin a apărut, de asemenea, în fotografii alături de Grigore Caramalac, un presupus lider al crimei organizate din Moldova, care a fost sancționat de Uniunea Europeană și este căutat în țara sa natală pentru crimă și șantaj.

Într-un interviu, Batin a negat că ar fi luptat în Ucraina, spunând că imaginile cu el acolo, înarmat, au fost de fapt preluate dintr-un film la care a participat, realizat „sub Moscova.”

Kozlov a spus că Batin îl ajută cu „un proiect privind făina de pește și hrana pentru animale din făină de pește în Moldova” și a refuzat să comenteze despre trecutul aparent al partenerului său de afaceri ca mercenar pentru Rusia.

Kozlov a insistat că fotografiile care îl arată ca propagandistul pro-rus numit Krepchinsky au fost trucate și postate de „escroci.”

„Timp de câțiva ani m-au șantajat și au încercat să mă extorcheze,” a spus el, deși nu a explicat cine ar fi fost aceștia sau care ar fi fost motivația lor.

Kozlov a insistat că este „o persoană pașnică, cu o profesie umanitară.”

Cu toate acestea, a întrebat, neprovocat: „Îți plac cărțile lui Robert Louis Balfour Stevenson?”

Întrebat dacă se compara cu Dr. Jekyll și Mr. Hyde – un personaj al lui Stevenson care are două personalități, una bună și cealaltă extrem de malefică – Kozlov a oferit un alt răspuns criptic.

„Vei afla destul de curând, doar puțină răbdare,” a spus el.

Soția lui Rareș Mănescu, Ramona Mănescu a fost investigată de jurnaliștii de la Rise Project.

Femeie zâmbitoare în costum roz într-un birou elegant

Trei magistrați i-au acordat Ramonei Mănescu despăgubiri morale de 4.000 de euro, considerând că articolele RISE - care arătau felul în care s-a îmbogățit cu peste 4 milioane de euro, dând tunuri imobiliare prin interpuși - nu sunt întemeiate pe suficiente probe care să arate că ea ar fi fost creierul respectivelor operațiuni.

Însă în data de 9 iunie 2022 Curtea de Apel București a admis recursul formulat de RISE Project împotriva hotărârilor pronunțate anterior, în acest caz, de către Tribunalul București, respectiv, de către Judecătoria Sectorului 3.

Cuplu la eveniment, femeie blondă, bărbat costum negru

CAZUL, PE SCURT

Pe scurt, investigațiile RISE, publicate în serie între 2017 și 2019, au scos la iveală următoarele fapte:

Între 2004 și 2008, mama, tatăl, mătușa și unchiul Ramonei Mănescu s-au asociat cu vărul soției lui Cristian Poteraș (primarul de atunci al Sectorului 6) și cu un intermediar al multimilionarului Dragoș Dobrescu pentru a cumpăra drepturi litigioase de la persoane care așteptau retrocedarea terenurilor în Sectorul 6.

La scurt timp după aceste achiziții, terenurile, care nu fuseseră încă retrocedate beneficiarilor de drept, au fost retrocedate lor.

Câteva luni mai târziu, aceste terenuri au fost vândute pe piața liberă de rudele Ramonei Mănescu, vărul soției lui Poteraș și intermediarul lui Dobrescu, obținându-se aproximativ 31 de milioane de euro în total.

Din această sumă, rudelor Ramonei Mănescu le-au revenit 4,5 milioane de euro.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Israelul anunță moartea a încă șapte soldați în Liban, în total având opt soldați uciși

Armata israeliană a anunțat moartea a încă șapte soldați israelieni care au fost uciși miercuri în luptă în sudul Libanului, ridicând la opt bilanțul...

Un echipaj de ambulanță a făcut o pauză de cafea în timp ce transporta o pacientă

O anchetă disciplinară a fost demarată la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj după un incident în care un echipaj de ambulanță a oprit într-o...

Boeing ia în considerare atragerea a cel puțin 10 miliarde de dolari prin emiterea de acțiuni noi

Boeing analizează posibilitatea de a strânge cel puțin 10 miliarde de dolari prin vânzarea de acțiuni noi, potrivit unui raport Bloomberg News, care citează...
Ultima oră
Pe aceeași temă