4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiDistrugerea națiunilor transformă generația viitoare în sclavi

Distrugerea națiunilor transformă generația viitoare în sclavi

Mai mult decât atât, dispariția statului național are ca efect migrarea locurilor de muncă din comunitatea locală către alte țări, fenomen care în trecut a pulverizat respectul de sine al oamenilor. Nu demult, în SUA, dispariția locurilor de muncă din comunitatea locală a avut ca efect epidemia consumului de droguri. Acestea au fost două din principalele idei susținute de conservatorul Stephen Bannon, arhitectul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016. Autodeclarat populist, Stephen Bannon s-a confruntat cu conservatorul moderat David Frum, în cadrul Dezbaterilor Munk, din Toronto.

 

”Bail-out”-ul din 2008, momentul zero

„Întrebarea nu este dacă populismul este în creștere, singura întrebare este dacă în viitor va fi un naționalism populist sau socialism populist.”, și-a început Stephen Bannon expunerea.

„Ca să înțelegem revolta populistă, trebuie să ne întoarcem la momentul zero. Am să vă duc înapoi în data de 18 septembrie 2008, la ora 10 dimineața, în Biroul Oval din Washing-
ton. La președintele Bush au intrat șeful Rezervei Federale (Banca Națională a SUA – n.red.) Ben Bernanke, secretarul Trezoreriei (ministrul de Finanțe – n.red.) Hank Paulson, care i-au zis președintelui Bush că dacă până în după-amiaza aceleiași zile, la ora 17, sistemul bancar nu primește 1.000 de miliarde de dolari (din bani publici – n.red.) atunci sistemul financiar american va face implozie în 72 de ore, sistemul bancar internațional va cădea și el, iar apoi va exista anarhie pe planetă”, a amintit Stephen Bannon.

 

„Elitele“ din bănci, cei mai mari dușmani ai americanilor?

„Cei mai mari dușmani ai SUA, Hitler, Mussolini, Tojo, URSS, Osama bin Laden, nimeni nu a îngenuncheat SUA așa cum s-a întâmplat în acea zi”, a susținut Stephen Bannon. „Cine a făcut-o? E vinovat Donald Trump? Populiștii? Nicidecum. Vinovate sunt «elitele financiare», corporațiile, oamenii care conduc finanțele, clasa corporatistă care dirijează Washingtonul. Care a fost soluția lor? Să «creeze» bani din nimic și să își treacă pierderile pe spatele cetățenilor. În acea zi, extrasul de cont al Rezervei Federale indica 880 miliarde de dolari. Când Donald Trump a preluat Biroul Oval, în ianuarie 2017, extrasul Băncii Federale indica 4.500 miliarde de dolari. Practic, s-a inundat sistemul cu lichidități, la fel cum au făcut Banca Japoniei, Banca Angliei, Banca Central Europeană. Grupul de «elite» de la Davos s-a salvat transferând pierderile în spatele contribuabilului. Dar cineva a plătit pentru ei.

Conturile de economii au ajuns la zero, fondurile de pensii au cel mai mare decalaj din istorie. «Omul de rând» a plătit totul. Cei care dețin controlul Bursei, fondurilor de pensii, hedge funds au avut cei mai buni 10 ani din istorie. Pentru toți ceilalți, pentru «oamenii de rând» a fost un dezastru. Naționalismul populist nu e o cauză a acestui lucru (a sărăcirii «oamenilor de rând» – n.red.), e un efect al acestui lucru. Președinția lui Trump nu e o cauză a acestui lucru, e un efect. Pentru prima dată în istoria noastră, 70% din americani credeau, înainte de victoria lui Donald Trump, că țara e în declin și că elitele acceptă această situație. De asta au câștigat populiștii”, consideră Stephen Bannon.

 

„Omul de rând“ se întoarce către populiști, speriat de „elitele“ de la Davos

„Forumul de la Davos, elita managerială care conduce lumea, a plasat o mare greutate pe umerii «omului de rând» din întreaga lume”, a continuat Stephen Bannon. „Acesta e motivul pentru care au avut loc și victoria lui Salvini (victoria conservatorilor din Italia, n.red.), și a lui Orban, și Brexit-ul. Iar acum Bolsonaro (victoria conservatorilor în Brazilia –  n.red). Nu e o întâmplare că ziua în care Bolsonaro a fost ales e ziua în care Angela Merkel anunță că părăsește scena politică.

Naționalismul economic al lui Trump nu ia în considerare rasa, originea etnică, culoarea, sexul. Naționalismul economic ia în considerare cetățenia unui om. Iată cum hispanicii, negrii, toți au șomajul la un nivel foarte mic în SUA, iar joburile manufacturiere se întorc înapoi în America. Mesajul naționalismului populist și politicile lui funcționează în SUA și se extind către revolta din Europa, iar acum din America Latină. Eu primesc semnale zilnic, din Asia, din Africa, din Orientul Mijlociu. Populismul e o nouă revoluție politică. Singura întrebare pentru noi este dacă va fi un naționalism politic, care crede în capitalism, în reducerea statului birocratic, care să acorde omului de rând ceva din munca lui și astfel să distrugă acest «capitalism de cumetrie», al corporațiilor și al statului birocratic, sau va fi un socialism populist pe modelul lui Jeremy Corbyn sau Bernie Sanders.

Elitele de la Davos și-au bătut joc de prea multe din șansele care le-au fost acordate. Au avut loc prea multe amenințări existențiale – creșterea Chinei, cele 7.000 de miliarde cheltuite în războiul din Irak și din Afganistan, deregularizarea sistemului financiar, care a dus la crizele financiare… După cum știu cei care lucrează în finanțe din această cameră, se apropie o nouă criză financiară”, a avertizat Stephen Bannon.

 

Globalizarea distruge respectul de sine al omului

„Îi numiți «iliberali» pe populiști pentru că ei câștigă: Orban câștigă cu 70% din voturi, Di Maio și Salvini câștigă cu două treimi din voturi, Bolsonaro câștigă și el”, a adăugat Stephen Bannon.

„În timpul lui Bush am văzut creșterea Chinei, dar și începutul procesului de dezindustrializare a Americii, majoritatea joburilor manufacturiere fiind mutate în afara SUA. Dacă îl citiți pe J.D. Vance, veți observa în cartea sa «Elegie pentru țărănoi» că se demonstrează o corelație directă între dezindustrializarea SUA, cu joburile care au fost mutate în afara SUA, și criza consumului de droguri. Au răpit oamenilor respectul de sine și sentimentul demnității”, a acuzat Stephen Bannon.

 

Economisirea, baza familiei creștine, distrusă de „elitele“ progresiste

„Mișcarea populistă nu e rasistă”, a afirmat Stephen Bannon. „Priviți la efectele politicilor economice ale președintelui Trump. Obama nu a înțeles diferența matematică dintre 880 de miliarde de dolari și 4.500 de miliarde de dolari. E foarte ușor să creezi lucruri atunci atunci când inunzi piața cu capital și astfel distrugi baza familiei occidentale iudeo-creștine, care e economisirea. În ziua de azi nu mai poți face economii. Nu îți mai poți face un plan de pensie. Acest lucru se datorează «elitelor» politice care se uită la mișcarea populistă ca la o gașcă de rasiști. Naționaliștii nu sunt rasiști și xenofobi. Ei sunt coloana vertebrală a țării noastre. Ei sunt cei mai decenți oameni posibil”, a afirmat Stephen Bannon.

 

Naționalismul economic valorizează cetățenia omului, nu profitul corporației

„Nu încercăm să blocăm alegeri, pentru că noi, populiștii, câștigăm alegerile. Iubim alegerile, pentru că le vom câștiga. Noi nu cerem să nu mai existe alegeri, noi suntem adevărații antifasciști. Fasciștii încearcă să centralizeze statul. Administrația Trump are ca scop și deconstrucția statului birocratic. Progresiștii au construit în ultimii 40 de ani un stat birocratic mai complex decât Guvernul. Trump vrea să deconstruiască statul birocratic, să dea jos Leviatanul. Naționalismul economic înseamnă să îți pui propria țară pe prima poziție atunci când e vorba de economie, și nu să maximizezi valoarea acțiunilor corporației, ci să maximizezi valoarea cetățeniei tale.

America nu e o idee, America e o națiune. Puterea noastră e «omul de rând», «deplorabilul», iar ei sunt coloana vertebrală a mișcării populiste. Populismul e despre «omul de rând» versus elite. «Omul de rând» se identifică cu populismul. Viitorul aparține populismului, singura întrebare e dacă va fi un populism economic sau un populism socialist.

Cât despre mișcarea naționalistă din Europa, nu am cunoscut nici un naționalist european care să spună că vrea distrugerea Europei. Populiștii europeni vorbesc de suveranitatea țărilor lor. Vor ca cetățenii lor să fie membri ai unor entități suverane. Vor ca cetățenii țărilor europene să dețină puterea, și nu să fie supușii unor entități transnaționale care nu răspund în fața nimănui, care formează Uniunea Europeană și Banca Centrală Europeană. Populiștii europeni nu vor Statele Unite ale Europei, ci vor o organizație de state care colaborează liber unul cu altul.

De ce e atât de greu? De ce a devenit ideea de stat național atât de demonizată?”, s-a întrebat Stephen Bannon.

 

Milenialii vor fi sclavi pe plantație

„Milenialii (persoanele născute după anul 2000 – n.red.) sunt azi ca șerbii secolului al XVIII-lea din Rusia. Chiar dacă sunt mult mai bine hrăniți și mai bine îmbrăcați, milenialii nu dețin nimic și nu vor deține nimic. Din cauza a ceea ce le-a făcut Obama, ei sunt cu 20% mai săraci decât erau părinții lor la vârsta lor. Nu își pot permite o casă, nu există fond de pensie pentru ei, nu au cariere. Milenialii vor vedea sensul mișcării populiste”, a estimat Stephen Bannon.

 

Problema cu Soros: e incredibil de eficient

„George Soros e criticat pentru că e eficient, nu că e evreu. Și omul e mândru despre cât de eficient a fost, se laudă cu asta, cu câte a făcut, cu câți bani a cheltuit. George Soros a fost incredibil de eficient, e un model pentru determinare și eficiență”, a declarat Stephen Bannon.

 

David Frum: Democrația liberală e mai puternică decât populismul

Comentatorul conservator moderat David Frum nu a împărtășit entuziasmul lui Steven Bannon privind creșterea populismului pe mapamond.

„Mulți oameni simt frică și furie la politicile promovate de Administrația Trump”, a declarat David Frum, care a fost consultant de comunicare pentru președintele republican George W. Bush. „Nu e pentru prima dată când astfel de oameni politici își bazează politicile pe frică”, a declarat analistul canadian. David Frum a făcut practic o paralelă între populiști și naziști, amintind de Noaptea de Cristal.

„Populismul se naște prin divizarea unui popor. Pentru Trump, poporul înseamnă aceia care votează cu el, nu întreg poporul. (…) E adevărat că defectele sistemului capitalist au cauzat criza actuală, dar soluția nu e să înlocuim un sistem care per total e benefic, ci să îi îmbunătățim defectele. Așa a venit la putere și Hitler, pe baza problemelor economice din perioada interbelică”, a afirmat David Frum. „Populismul e o șmecherie, o șarlatanie. Trebuie să demonstrăm că democrația liberală e mai puternică decât populismul“, a cerut comentatorul conservator.

Cele mai citite

Federația Sanitas: Guvernul a acceptat parțial solicitările sindicale; sporurile pentru weekend și sărbători legale, menținute în 2025

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, sâmbătă, că Guvernul a acceptat o parte dintre revendicările sindicale, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28...

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...
Ultima oră
Pe aceeași temă