6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSocialEvenimentDIICOT, sesizată în privința unor noi grave nereguli într-un azil

DIICOT, sesizată în privința unor noi grave nereguli într-un azil

Prefectura Mureş a sesizat DIICOT pentru demararea unei anchete penale în legătură cu modul în care mai multe persoane cu dizabilităţi erau ţinute în subsolul unui azil din localitatea Bărdeşti, administrat de Asociaţia „Re-Min”.

Mai multe persoane au fost găsite în subsolul unui imobil din satul Bărdeşti, comuna Sântana de Mureş, în condiţii improprii, în urma unui apel la 112.

„Astăzi, printr-un apel 112, autorităţile mureşene au fost sesizate cu privire la faptul că, la subsolul unui cămin pentru persoane cu dizabilităţi din comuna Sântana de Mureş, mai multe persoane sunt ţinute în condiţii improprii. Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, s-a deplasat la centrul rezidenţial şi a dispus mobilizarea tuturor instituţiilor direct implicate şi luarea de urgenţă a măsurilor legale ce se impun. La faţa locului au fost descoperite 7 persoane adulte ţinute în condiţii improprii la subsolul clădirii. În urma intervenţiei la centrul vizat, 13 persoane au fost trimise la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidenţiale conforme din judeţul Mureş”, a anunţat prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel.

Cazul a fost descoperit de membrii organizaţiei Centrul de Resurse Juridice, organizaţie implicată şi în dezvăluirile privind azilele groazei din Voluntari.

În urma mai multor sesizări, CRJ a efectuat joi o vizită de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă „Căsuţa Lu’ Min” din localitatea Bărdeşti.

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcaţi pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale O altă persoană din subsol era acoperită de fecale şi sânge la nivelul feţei şi al mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele. La orele 13,30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112. Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului. După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanţă, pe care era un afiş pe care scria ‘Materiale de construcţii’. Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 mp, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi”, informa CRJ într-un comunicat de presă. 

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă