7.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăPoliticăDIICOT face cercetări la Camera Deputaților după atacul informatic de marți

DIICOT face cercetări la Camera Deputaților după atacul informatic de marți

DIICOT a fost sesizat de Camera Deputaților cu privire la atacul informatic de marți și face cercetări privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj, potrivit jurnalul.ro.

„La data de 30.01.2023 reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic. În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Instituția precizează că, în acest moment, nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei.

„Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”, mai arată DIICOT.

O breșă de securitate a avut loc la Camera Deputaților, după ce au fost furate date.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat și colaborează cu alte autorități cu competențe în domeniul securității cibernetice la investigarea incidentului, a declarat coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC, Mihai Rotariu.

Atac cibernetic asupra Camerei Deputaților. S-ar fi copiat date financiare și personale, inclusiv cartea de identitate a lui Ciolacu

Un atac cibernetic s-a înregistrat asupra bazei de date a Camerei Deputaților, în urma căruia au fost sustrase (copiate) o serie de informații financiare precum și date personale ale unor parlamentari.

De exemplu, ar fi fost copiate inclusiv cărțile de identitate ale lui Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. În privința cărții de identitate a lui Ciolacu, ea ar fi fost chiar postată de hackeri pe Dark Web, drept dovadă că au reușit să spargă baza de date a Camerei Deputaților. În prezent, Ciolacu este un simplu deputat dar a fost chiar președinte al Camerei Deputaților înainte să devină premier.

Secretariatul General al Camerei Deputaților a confirmat, la mijlocul zilei de 30 ianuarie, că urmează să depună o plângere la DIICOT. Reprezentanții Camerei au spus că nu au cunoștință să se fi cerut vreo răscumpărare în schimbul datelor sustrase. Totuși, surse neoficiale au spus că hackerii ar fi cerut suma de 0,8 bitcoin (echivalentul a circa 30.000 de euro).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:59

VIDEO. Trump îi “atacă” pe migranți la mitingul din Carolina de Nord

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a luat în vizor problemele migranților și politicile de frontieră ale președintelui democrat Joe Biden înainte de...

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...

Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că în scurt timp se va ști cine este candidatul comun PNL – PSD pentru Primăria Capitalei. Acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă