Digitalizarea spitalelor din București este un proiect ambițios care vizează îmbunătățirea calității serviciilor medicale prin automatizarea și eficientizarea fluxurilor medicale, siguranță datelor pacienților, telemedicină și interconectarea unităților sanitare.
Proiectul este o prioritate pentru Primăria Municipiului București, care a aprobat în iunie 2020 un proiect pilot pentru digitalizarea Spitalului Clinic Colentina și elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea proiectului la alte spitale aflate în administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), potrivit site-ului Formare Medicală .
În martie 2023, ASSMB a anunțat că se continuă digitalizarea spitalelor din subordine, fiind în derulare un proiect de 2 milioane de euro pentru implementarea măsurilor în șase noi unități: Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”, Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca” și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, potrivit orange.ro.
Digitalizarea spitalelor din București trebuie să fie o prioritate pentru sănătatea publică a Capitalei, eliminându-se o sumedenie de documente
Digitalizarea în sănătate este cu atât mai oportună cu cât va elimina pe cât posibil documentele în format letric din fluxul de spital, reducând astfel riscul de contaminare prin manipularea acestora.
De asemenea, va facilita accesul la informații în timp real cu privire la situația pacienților, consumul de materiale sanitare și medicamente, starea de sănătate a pacienților internați, în vederea aplicării protocoalelor terapeutice într-un timp cât mai scurt,
Digitalizarea va ajută și personalul medical să monitorizeze pacienții și să solicite consulturi la distanță în cazuri speciale, potrivit eMedic .
Digitalizarea spitalelor din București este un pas important spre modernizarea sistemului sanitar și creșterea gradului de satisfacție al pacienților și al personalului medical. Proiectul se bazează pe procese optimizate și automatizate construite pe o infrastructură tehnologică care are la baza echipamente IT&C interconectate.