7.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăCulturăDialoguri cu Varujan Vosganian despre genocidul armenilor și Holocaustul evreilor. Cartea șoaptelor...

Dialoguri cu Varujan Vosganian despre genocidul armenilor și Holocaustul evreilor. Cartea șoaptelor prezentată la Jerusalem Writers’ Festival

„Literatura descrie memoria, în timp ce istoria descrie trecutul. În istorie, moartea are doar cifre, în literatură moartea are nume. Suferința capătă nume în literatură. În literatură, fiecare moare doar pentru sine. Literatura nu se negociază, memoria nu se negociază.”

Ideile de mai sus au fost împărtășite cu publicul iubitor de literatură de la Jerusalem Writers’ Festival, de către Varujan Vosganian. Scriitorul de origine armeană, sosit din România la cel mai important eveniment de profil din Israel, autor al binecunoscutului roman Cartea Șoaptelor, a participat, în perioada 26-30 mai 2024, cu sprijinul ICR Tel Aviv, la Festivalul Literaturii din Ierusalim.

Festivalul a adus laolaltă nume consacrate ale literaturii israeliene contemporane, precum David Grossman, Zeruya Shalev și Eshkol Nevo, alături de unii dintre cei mai interesanți scriitori europeni ai momentului, Christos Chomenidis, Anne Berest și Varujan Vosganian, datorită unei colaborări între Festival și clusterul EUNIC Israel, din care ICR Tel Aviv face parte.

Astfel, în data de 29 mai, în cadrul Festivalului de la Ierusalim, Varujan Vosganian a fascinat publicul israelian prezent la dialogul dintre el și scriitoarea israeliană originară din România, Riri Sylvia Manor, subliniind faptul că atât evreii, cât și armenii sunt „popoare ale cărții, care în anumite circumstanțe, când au avut de ales între a-și salva propria viață sau un manuscris, au salvat Cartea”, dovezi în acest sens putând fi găsite la Matenadaran – Muzeul Manuscriselor Antice din Erevan, care găzduiește materiale pătate de sânge.

Detaliind modelele de vindecare a traumei genocidului prezent în mentalul colectiv al supraviețuitorilor armeni, Vosganian a menționat arhetipurile prezente în Cartea Șoaptelor: cel care consideră că cea mai importantă este uitarea (ilustrat de bunicul său matern Setrak Melichian); cel care vede iertarea ca fiind esențială (întruchipat de figura bunicului patern Garabet Vosganian) și nu în ultimul rând figura justițiarului armean care socotește cărăzbunarea este o datorie a fiecărui supraviețuitor al genocidului (exemplificat, în carte, de Misak Torlakian).

Vosganian a făcut o paralelă între Acțiunea Nemesis de răzbunare a celor responsabili și condamnați pentru genocidul armean și activitățile Centrului „Simon Wiesenthal”, denumit după faimosul „vânător de naziști”. Scriitorul a opinat că răzbunarea nu reduce suferința, ci doar o multiplică, „căci nu există o aritmetică a sângelui”.

„Cea mai importantă și responsabilă atitudine este iertarea, căci conștientizăm de ce iertăm; iertând pe cineva, avem un dialog cu cineva care își asumă faptele; în timp ce uitarea (trecutului dureros) este doar un monolog, care în cele din urmă aduce uitarea de sine” – a explicat Vosganian.

Reluând motto-ul romanului său, plin de micro-istorii, „Noi nu ne deosebim prin ceea ce suntem, ci prin morții pe care fiecare îi plânge”, Varujan Vosganian a subliniat că fiecare popor care a trecut printr-o traumă are propria carte a șoaptelor.

La evenimentul organizat și găzduit de ICR Tel Aviv în ultima zi a festivalului, E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel a subliniat faptul că România este o țară mult mai săracă acum prin pierderea minorităților (evreiască și armeană), care au adus o contribuție importantă la modernizarea României. Ambasadorul a numit Cartea Șoaptelor „o carte fundamentală care povestește istoria unei comunități traumatizate de două ori: mai întâi, de genocidul turc împotriva armenilor, și apoi, traiul sub regimul comunist”. Ioanid a insistat că „istoria trebuie despărțită de politică, căci istoria nu aparține politicienilor, istoria aparține educatorilor și istoricilor. Cei care nu recunosc Istoria pentru motive înguste și imediate, vor plăti prețul.”

Varujan Vosganian (n. 25 iulie 1958, Craiova, România) este economist, om politic și scriitor român de origine armeană. Este președintele Uniunii Armenilor din România de la reînființarea acesteia în 1990 și președinte ad-interim al Uniunii Scriitorilor din România. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cartea Șoaptelor este un roman scris în intervalul 2003 – 2008. Cartea a fost publicată la Editura Polirom în 2009, fiind desemnată Cartea Anului din partea revistei România Literară și a fost propusă pentru Premiul Nobel pentru Literatură de trei ori din partea Uniunii Scriitorilor din Armenia (2013, 2014, 2015) și de două ori din partea Asociației Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel și Uniunea Scriitorilor din România (2014, 2015). În octombrie 2016, Varujan Vosganian și Cartea Șoaptelor au fost răsplătiți cu Premiul Angelus, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia” și Premiul pentru cea mai bună traducere.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Scut uman în jurul suitei regale. Sute de spanioli au aruncat cu noroi și lemne în regele Felipe și regina Letizia

Cu faţa şi hainele pline de noroi, regele şi regina au fost nevoiţi să-şi încheie vizita la Paiporta, epicentrul inundaţiilor care au afectat Spania Sinistrații...

Maia Sandu la închiderea secțiilor de votare: Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot

Maia Sandu i-a îndemnat pe alegătorii din diaspora să meargă la urne, dacă încă nu au reușit Procesul de vot, în Republica Moldova, s-a încheiat....

Scut uman în jurul suitei regale. Sute de spanioli au aruncat cu noroi și lemne în regele Felipe și regina Letizia

Cu faţa şi hainele pline de noroi, regele şi regina au fost nevoiţi să-şi încheie vizita la Paiporta, epicentrul inundaţiilor care au afectat Spania Sinistrații...
Ultima oră
Pe aceeași temă