Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o creștere dramatică a numărului de cazuri în ultimele trei decenii. La nivel global, numărul celor afectați s-a dublat, ajungând la peste 800 de milioane de persoane.
Cazurile sunt concentrate în mare parte în câteva țări: India numără 212 milioane de persoane cu diabet, China 148 de milioane, Statele Unite 42 de milioane, iar Pakistanul 36 de milioane. În Indonezia și Brazilia, peste 20 de milioane de oameni suferă, de asemenea, de această boală.
Problema este alarmantă în anumite regiuni, cum ar fi insulele din Pacific, zona Caraibelor și Orientul Mijlociu, unde mai mult de un sfert din populație suferă de diabet.
În contrast, țări precum Franța, Danemarca și Suedia prezintă rate mult mai scăzute, de 2-4% la femei și 3-5% la bărbați.
Situația este cea mai gravă în țările sărace, unde mulți pacienți nu beneficiază de tratament adecvat.
Aproape 450 de milioane de persoane cu diabet nu au acces la medicamente, deși există soluții eficiente și accesibile.
„Diabetul a atins proporții pandemice și este o amenințare serioasă pentru sănătatea publică și economiile mondiale,” avertizează Chantal Mathieu, președinta Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.
Specialiștii solicită măsuri urgente, precum restricționarea alimentelor nesănătoase, subvenționarea alimentelor sănătoase, oferirea de mese gratuite în școli și acces gratuit la spații pentru activități fizice.
Studiul a fost publicat în revista Lancet, aducând un nou apel la acțiune pentru combaterea acestei „epidemii” globale.