1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalDezbatere electorală în Moldova: Stoianoglo: Campania mea a fost modestă și onestă....

Dezbatere electorală în Moldova: Stoianoglo: Campania mea a fost modestă și onestă. Sandu: Cetățenii vor un vot protejat!

Dezbaterea s-a desfășurat fără un moderator, iar cei doi contracandidați și-au adresat reciproc întrebări

Alexandr Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, să semneze o declarație prin care aceasta să-și asume recunoașterea rezultatelor alegerilor în cazul în care va pierde. La rândul său, Stoianoglo declară că, dacă nu va ieși învingător, se angajează să nu cheme alegătorii la proteste, transmite IPN.

Propunerea a fost făcută în cadrul dezbaterilor electorale de duminică, organizate pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Dezbaterile s-au desfășurat fără un moderator, iar cei doi contracandidați și-au adresat reciproc întrebări. Regulamentul prevedea că fiecare candidat va fi avertizat, printr-un semnal sonor, cu zece secunde înainte de expirarea timpului acordat pentru întrebări, răspunsuri sau replici. La expirarea timpului, microfoanele vor fi deconectate. Dacă un candidat intervine pe segmentul de timp al celuilalt, microfonul său va fi deconectat.

Maia Sandu a declarat că, în primul tur al alegerilor, au avut loc fraude masive și că, în turul al doilea, acestea trebuie evitate. Ea consideră că este important ca și contracandidatul său, la fel ca și conducerea țării, și toți cetățenii, să depună eforturi pentru ca alegerile să fie libere, iar votul alegătorilor să nu fie cumpărat.

„În calitate de președinte, eu am responsabilitatea pentru această țară. Noi respectăm legea. Dumneavoastră n-o respectați. Cei care vă susțin pe dumneavoastră, cei care vă finanțează pe dumneavoastră, nu respectă legea. Unde ați mai văzut dumneavoastră ca să se cumpere votul și să se atenteze la votul suveran al cetățenilor?”, a întrebat retoric Maia Sandu. Candidata PAS a mai spus că cetățenii vor ca votul lor să fie protejat. Ambii candidați au această obligație.

În replică, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu înțelege la ce fel de finanțare ilegală a campaniei sale electorale se referă Maia Sandu. El susține că, de fapt, a desfășurat o campanie electorală modestă, care a fost și onestă.

„Niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care au furat statul și cetățenii, de cei cu care noi am luptat și am reușit să-i alungăm de la putere. Acum ei au reușit să găsească o fațadă după care se ascund ca să revină la putere și să controleze din nou resursele statului. Dar și acești oameni sunt folosiți. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de forțe de interese regionale și mai mari”, a spus candidata la prezidențiale.

Potrivit Maiei Sandu, resursele alocate în această campanie pentru contracandidatul său nu sunt bani alocați de Ilan Șor, Igor Dodon sau Veaceslav Platon. Sunt bani veniți din altă parte, bani trimiși în țară pentru a o destabiliza, pentru a aduce dezbinare și conflict aici, acasă. „Noi știm cine se ascunde în acest cal troian. Se ascunde Platon, Șor, Dodon, dar nu știm cine sunt ceilalți”, a spus Maia Sandu.

Candidata PAS a remarcat că în cel de-al doilea tur pentru alegerile prezidențiale, cetățenii vor avea de ales între două alternative diferite de dezvoltare pentru țară. Este o alegere între dezvoltare și stagnare, alegere între deschidere și izolare, între stabilitate și destabilizare. „Alegerea este importantă pentru viitorul nostru. Ce țară ne dorim, cine vrem să ia decizii importante pentru viitorul nostru”, a declarat Maia Sandu în cadrul dezbaterii electorale.

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de președinte al țării, Alexandr Stoianoglo, susține că principalele reforme și integrarea europeană ar trebui să se concentreze pe modernizarea internă a țării. Tot ce s-a întâmplat până acum n-a fost decât un joc geopolitic, fără ca actuala guvernare să aibă merite reale. Potrivit lui, aceste progrese au fost posibile doar din cauza războiului teribil din statul vecin, mai transmite IPN.

„Mă întreb pentru ce merite a fost Moldova acceptată ca stat candidat al UE. Drepturile omului s-au îmbunătățit? Nu, toate clasamentele arată contrariul. Progrese în lupta împotriva corupției? Nicidecum – situația e proastă. Libertatea presei? Deloc – posturile de televiziune sunt închise pe bandă rulantă. Toate acestea arată o degradare continuă”, a declarat concurentul electoral în dezbaterea televizată.

În opinia sa, în asemenea condiții, este exclus ca Moldova să se integreze în procesele europene, deoarece „nu poți integra o țară în care predomină dictatura”.

Candidatul PSRM a intrat în turul doi de scrutin, după ce a obținut al doilea cel mai mare scor electoral la alegerile din 20 octombrie – 25,98%, după candidata PAS, actuala președintă, Maia Sandu, care a acumulat 42,45% voturi.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă