5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDeși Ambasada SUA recomandă românilor să-și reînnoiască vizele, premierul Ciolacu și ambasadorul...

Deși Ambasada SUA recomandă românilor să-și reînnoiască vizele, premierul Ciolacu și ambasadorul Muraru promit că vizele pot fi ridicate în anul 2025

Cetățenii români care vor să călătorească în Statele Unite ar putea fi scutiți să ceară vize pentru SUA începând cu anul 2025, au anunțat premierul Marcel Ciolacu și ambasadorul României, Andrei Muraru, cu toate că Ambasada SUA din București, departe de a promite acest lucru, le recomandă românilor să-și reînnoiască vizele.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a cerut, pentru prima dată, o viză turistică pentru Statele Unite și că Ambasada SUA din București i-a acceptat această cerere fără nicio problemă. Evident că Marcel Ciolacu a mai călătorit în SUA doar că, în calitate de persoană oficială, adică de premier sau de președinte al Camerei Deputaților, nu a avut nevoie de o asemenea viză.

Mesajul postat de Marcel Ciolacu pe internet, la data de 2 februarie 2024, sugerează că toți românii primesc ușor vize turistice pentru SUA și că n-au altceva de făcut decât să le ceară, așa cum a făcut și el. Totuși, din fotografia de lângă postarea lui Ciolacu reiese că premierul României era însoțit, la momentul acordării vizei, de ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, despre care se poate presupune că nu se ocupă personal de orice simplu cetățean român.

“M-am alăturat românilor care în aceste zile își iau vize pentru SUA, chiar dacă nu intenționează să călătorească în următoarea perioadă. Scopul demersului nostru este de a coborî rata respingerilor sub 3% pentru a îndeplini astfel condițiile eliminării vizelor pentru Statele Unite ale Americii. Avem un Parteneriat strategic cu Statele Unite puternic și vă invit pe toți cei care îndepliniți condițiile pentru obținerea vizei să vă alăturați acestei acțiuni. Împreună, putem atinge obiectivul ca din 2025 românii să călătorească fără vize în SUA!”, a susținut premierul Ciolacu în postarea lui de pe facebook.

La o zi după această postare optimistă a premierului României, mai precis în data de 3 februarie 2024, Ambasada SUA din București posta și ea, pe facebook, o fotografie aproape identică, în care premierul Ciolacu, având pașaportul în mână, stă în fața unui ghișeu, alături de ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec. Doar că mesajul postat de Ambasada SUA are o altă nuanță decât cel pe care-l postase premierul Ciolacu. Ambasada SUA nu promite nicio dată limită în urma căreia românii vor fi scutiți să mai ceară viză. Ambasada SUA spune altceva: “Premierul Marcel Ciolacu este de acord cu noi, reînnoirea vizei este un proces ușor și rapid, și aduce și o satisfacție, când știi că ajută România să intre în programul Visa Waiver. Tu ți-ai reînnoit viza turistică? E și mai simplu, nu trebuie să ne vizitezi. Totul se poate face online”. Deci Ambasada SUA nu anunță nicio scutire de viză ci, dimpotrivă, le recomandă românilor care au deținut o viză pentru SUA să o reînnoiască. Ceea ce înseamnă că românii vor avea în continuare nevoie de vize, dacă vor să intre în SUA.

Despre ideea că se lucrează la ridicarea vizelor pentru SUA făcuse un anunț, cu câteva zile înaintea premierului Ciolacu, și ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru. La 23 ianuarie 2024, ambasadorul Muraru avusese o întâlnire de lucru cu Robert Paschall, adjunctul principal al asistentului pentru relații internaționale al secretarului Mayorkas, și echipa reunită care gestionează programul Visa Waiver în Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul de Stat ale SUA. “Discuția a evidențiat progresele recente în direcția creării condițiilor pentru includerea României în VWP. Scăderea ratei de refuz a cererilor de vize la 8,79 % plasează România pe o traiectorie favorabilă pentru pregătirea intrării în program la orizontul anului 2025. Menținerea acestui calendar necesită eforturi intensificate pentru scăderea în continuare a ratei de refuz (sub 3%) și pentru îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de legislația americană, eforturi pe care ambele părți sunt angajate să le realizeze”, anunța Ambasada României în SUA.

“Suntem mai aproape ca oricând de dezideratul intrării României în Programul Visa Waiver. Întâlnirea echipei Ambasadei cu reprezentanții Departamentului pentru Securitate Internă, care gestionează acest dosar în cadrul Departamentului de Stat, a fost menită să așeze traiectoria noastră pe baze solide și predictibile”, declara ambasadorul Andrei Muraru în ianuarie 2024.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a cerut o viză turistică pentru SUA și că a primit-o fără probleme. Șeful Executivului recomandă tuturor românilor “care îndeplinesc condițiile” să ceară asemenea vize, pentru ca procentul de cereri respinse să scadă sub plafonul de 3 la sută. În prezent, românii ar avea 8,79 la sută cereri respinse, preciza Ambasada României în SUA.

“M-am alăturat românilor care în aceste zile își iau vize pentru SUA, chiar dacă nu intenționează să călătorească în următoarea perioadă. Scopul demersului nostru este de a coborî rata respingerilor sub 3% pentru a îndeplini astfel condițiile eliminării vizelor pentru Statele Unite”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Ambasada Statelor Unite la București nu promite vreo dată limită după care cetățenii români nu vor mai avea nevoie de vize pentru SUA. Ambasada SUA recomandă, dimpotrivă, ca acei români care au avut vize valabile să transmită solicitari pentru a fi reînnoite, de unde rezultă că asemenea vize încă vor fi necesare pentru a putea intra în SUA.

“Premierul Marcel Ciolacu este de acord cu noi, reînnoirea vizei este un proces ușor și rapid, și aduce și o satisfacție, când știi că ajută România să intre în programul Visa Waiver. Tu ți-ai reînnoit viza turistică? E și mai simplu, nu trebuie să ne vizitezi. Totul se poate face online”

Kathleen Kavalec,

Ambasadoarea SUA la București

Românii sub 14 ani pot solicita o viză fără interviu, chiar dacă nu au avut anterior o viză SUA, iar românii peste 14 ani, dacă n-au mai avut o viză SUA, trebuie să se prezinte la interviu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă