6.7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăȘtiințăDescoperire fascinantă într-o carieră de calcar din Anglia

Descoperire fascinantă într-o carieră de calcar din Anglia

Într-o carieră de calcar din sudul Angliei, o descoperire fascinantă a scos la iveală aproape 200 de urme de dinozauri, vechi de 166 de milioane de ani, oferind o privire unică asupra perioadei Jurasicului Mijlociu.

Descoperirea, realizată la cariera Dewars Farm din Oxfordshire, a fost posibilă datorită observației unui muncitor care a remarcat denivelări neobișnuite în lutul excavat, scrie APNews.

Cercetările ulterioare, coordonate de universitățile din Oxford și Birmingham, au scos la iveală o așa-numită „autostradă a dinozaurilor.”

Descoperire fascinantă într-o carieră de calcar din Anglia

Din cele aproape 200 de urme descoperite, patru seturi au fost atribuite unor dinozauri erbivori uriași, cu gât lung, numiți sauropozi, probabil aparținând speciei Cetiosaurus, care ajungea la o lungime de aproape 18 metri.

Un al cincilea set de urme a fost identificat ca aparținând unui prădător feroce, Megalosaurus, un dinozaur carnivor de 9 metri lungime. Acesta a lăsat în urmă amprente distincte cu trei gheare, iar urmele sale sunt considerate printre cele mai vechi documentate științific, fiind studiate de peste două secole.

Intersecția urmelor de sauropozi și Megalosaurus în aceeași zonă ridică întrebări captivante despre posibilele interacțiuni dintre erbivori și prădători, deschizând noi piste pentru înțelegerea comportamentului dinozaurilor.

CITEȘTE ȘI – S-a descoperit o nouă specie de dinozaur

Zona Oxfordshire a fost un punct de interes pentru paleontologi încă de acum 30 de ani, când au fost descoperite 40 de seturi de urme fosilizate într-o altă carieră din apropiere.

Din păcate, acea locație este acum în mare parte inaccesibilă, iar documentația științifică din acea perioadă este limitată, deoarece descoperirea precede utilizarea dronelor și a camerelor digitale.

În schimb, echipa care a lucrat în vara aceasta la Dewars Farm a realizat peste 20.000 de imagini digitale și modele 3D ale urmelor, folosind tehnologie modernă, ceea ce va facilita cercetările viitoare.

Condițiile de conservare ale urmelor sunt deosebit de detaliate. Cercetătorii au observat chiar modul în care noroiul a fost deformat când picioarele dinozaurilor s-au afundat și au fost scoase din terenul mlăștinos. Alături de alte fosile descoperite, precum urme de vizuini, cochilii și plante, aceste detalii ajută la reconstruirea mediului lagunar noroios în care dinozaurii trăiau acum milioane de ani.

Această descoperire are un dublu impact: nu doar că oferă noi perspective asupra vieții dinozaurilor, dar și deschide drumul pentru studii mai avansate despre dimensiunile, viteza de mișcare și modul de deplasare al acestor creaturi preistorice.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Florin Piersic, la o mănăstire. Imagini rare cu celebrul actor – VIDEO

Florin Piersic, marele actor al României, a ajuns recent la Mănăstirea Moldovița din Bucovina, un loc în care se simte foarte bine primit. ...

Reilly Opelka l-a învins pe Novak Djokovic, realizând una dintre cele mai mari victorii ale carierei sale

Reilly Opelka a realizat una dintre cele mai mari victorii ale carierei sale, eliminându-l pe Novak Djokovic, principalul favorit al turneului Brisbane International. Reilly...
00:03:03

VIDEO. Animalele de la grădina zoologică din Berlin se hrănesc cu pomi de Crăciun

Elefanții, girafele și renii de la grădina zoologică din Berlin se hrănesc cu brazi de Crăciun nevânduți, așa cum este tradiția în preajma sărbătorilor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă