Prețurile gazelor au atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, în contextul în care fluxurile de gaze rusești către Europa au fost oprite
Statele Uniunii Europene consumă gaze din depozite cu cea mai mare viteză din ultimii șapte ani, conform datelor Gas Infrastructure Europe, iar România înregistrează un ritm de epuizare peste media europeană. Depozitele de gaze din Europa sunt pline în proporție de 70%, o scădere semnificativă față de 86% în aceeași perioadă a anului trecut, relatează Bloomberg, citat de Agerpres.
„Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon. Acest lucru va fi cu atât mai probabil cu cât prognozele arată că temperaturile vor fi mai mici decât se estimează în prezent”, susţine Samantha Dart, director de cercetare pe gaze naturale la Goldman Sachs Group Inc.
În România, nivelul de umplere al depozitelor a scăzut la 63%, de la 100% în noiembrie, indicând un consum de 37% în doar o lună și jumătate. Oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina și scăderea temperaturilor în Europa de nord-vest contribuie la această situație, crescând presiunea asupra stocurilor înmagazinate.
Prețurile gazelor au atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, în contextul în care fluxurile de gaze rusești către Europa au fost oprite. Pe bursa olandeză TTF, prețul a crescut cu peste 4%, ajungând la 51 de euro/MWh, același nivel fiind înregistrat și pe piața românească. Specialiștii avertizează că refacerea stocurilor în 2025 ar putea fi mai costisitoare, în condițiile în care volatilitatea pieței și temperaturile scăzute continuă să exercite presiune asupra rezervelor de gaze.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube