15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriDepozitele de cereale sunt aproape pline, dar fermierii români au de depășit...

Depozitele de cereale sunt aproape pline, dar fermierii români au de depășit probleme serioase precum importul de cereale ieftine din Ucraina

Fermierii români au înregistrat pierderi de cel puțin 50 milioane de euro, ȋn primăvara acestui an, din cauza importului de cereale ieftine, scutite de taxe vamale, din Ucraina. Deși producția de toamnă este bună, agricultorii români au probleme cu depozitarea recoltei, ȋn condiții sigure.

Una dintre soluțiile pentru protecția cerealelor este fumigarea, proces care presupune un cost minim în comparație cu pierderile care pot fi cauzate de dăunătorii din depozite. 

„Chiar dacă producția agricolă în zona de cereale nu este una ușor perisabilă, există costuri de depozitare și riscuri de infestare. Produsele trebuiesc aerisite, este nevoie de tratamente pentru a evita infestarea acestora, îndepărtarea rozătoarelor sau pentru eliminarea bacteriilor care se pot dezvolta în depozite. În ultima perioadă am observat o creștere accelerată a cererilor pentru servicii de fumigare a cerealelor din partea fermierilor parteneri. Depozitarii au stocuri destul de mari și nu reușesc să le vândă la prețurile dorite, care să le acopere costurile de producție. Cu toate acestea, au nevoie să protejeze cerealele stocate de dăunătorii de depozit pentru a nu afecta parametrii de calitate a mărfii, lucru care poate duce la scăderea și mai mult a prețurilor de vânzare”, avertizează Marius Dana, directorul general al Agriangel.

Fumigarea este o metodă rapidă și eficientă pentru dezinsecția spațiilor sau produselor, pentru a combate insectele și a asigura exterminarea dăunătorilor. Această metodă este folosită atât pentru dezinsecția cerealelor, dar și a mobilierului sau a depozitelor. 

Prețul fumigării este de 1 euro la fiecare tonă de cereale, iar pierderile cauzate de dăunători variază între 8 și 12 euro pe tonă. În același timp, fermierii sunt penalizați cu 2 până la 4 euro pe tonă din cauza prezenței insectelor dăunătoare.

În România, există o capacitate de stocare de 26 de milioane de tone de cereale, conform datelor de la Ministerul Agrigulturii. De asemenea, ministrul Agriculturii a a anunțat recent că 2023 este un an agricol bun, producția de grâu fiind peste cea din 2022, în condițiile în care majoritatea fermierilor și depozitelor au silozurile aproape pline.

Compania Agriangel a avut anul trecut o cifră de afaceri de 10 milioane de lei, iar pentru următoarele 12 luni estimează majorarea acesteia cu 50%. Cererile pentru serviciile de fumigare și DDD sunt ȋn creștere, iar compania vrea să ȋși îmbunătățească prezența la nivel național, prin deschiderea de agenții regionale care să scurteze timpii de răspuns la solicitările clienților.

„Urmează ca, în perioada următoare, să încheiem procesul de rebranding, proces la care lucrăm de câteva luni. Vom avea o identitate nouă, verde, vibrantă care ne va permite să trecem la următorul nivel al business-ului și să devenim un jucător regional”, adaugă Marius Dana.

Importurile de cereale din Ucraina s-ar putea relua, ȋn această toamnă

Ȋn luna mai a acestui an, importurile de cereale din Ucraina au fost limitate ȋn România și alte patru țări vecine. Restricțiile expiră pe 15 septembrie, iar Uniunea Europeană nu a luat ȋncă o decizie referitoare la prelungirea lor. deși țările est-europene au cerut-o.

Deschiderea Guvernului României în privința susținerii exportului de cereale prin România a avut drept efect colateral și blocarea tranzacțiilor interne cu cereale, din cauza prețului mic generat de oferta abundentă din piață. România și Ucraina au semnat un acord bilateral în luna august, prin care s-a stabilit obiectivul de a dubla cantitatea de cereale din Ucraina care tranzitează țara noastră, de la două la patru milioane de tone pe lună.

Această decizie va afecta comercializarea cerealelor românești, prin lipsa de lichidități pentru fermieri și, mai departe, dificultăți în plata la timp a furnizorilor. Tot acest lanț de evenimente poate cauza și o lipsă de inputuri pentru înființarea noilor culturi sau împrumuturi cu dobânzi mari pentru fermieri și, astfel, decapitalizarea fermierilor români.

Este important de menționat că, în această primăvară, fermierii români au înregistrat pierderi de cel puțin 50 milioane de euro din cauza diferențelor de preț față de cerealele ucrainene.

Anul trecut și la începutul lui 2023, o parte din cerealele ucrainene care trebuiau tranzitate prin România, au fost de fapt importate de unii producători din industria agroalimentară din țara noastră, profitând de faptul că acestea erau scutite de taxe vamale.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă