7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDepartamentul unde se retrag “dinozaurii nemuritori” din Ministerul Educației. Director demis, reșapat....

Departamentul unde se retrag “dinozaurii nemuritori” din Ministerul Educației. Director demis, reșapat. Pistruiatul le e șofer. Evaluarea la a IX-a s-ar putea amâna

Directori cunoscuți ca “eterni” în Ministerul Educației (ME) fac casă bună cu rude sau apropiați ai consilierilor din aceeași instituție și alte personaje cu sprijin politic, într-un department ce le aduce venituri foarte bune din proiecte finanțate de Banca Mondială sau de UE. Unele dintre aceste proiecte sunt considerate inutile de mulți profesori, care le văd doar ca pe o povară în plus pentru ei și pentru elevi.

În această săptămână, elevi din mai multe licee ar trebui să susțină în premieră evaluarea inițială standardizată pentru clasa a IX-a, la materiile Limba română și Matematică.

Evaluarea ar putea fi amânată, potrivit informațiilor obținute de „România liberă”.

Aceasta, cu toate că, până la această dată, când a trecut o lună de școală, mulți profesori i-au supus deja pe elevi evaluărilor standardizate.

Astfel, evaluarea standardizată este criticată de mulți profesori, care o văd drept o pierdere de timp.

Proiectul aduce însă bani importanți de la Banca Mondială, pentru liceele care s-au înscris, dar și pentru direcția ce se ocupă de proiectul ROSE din ME – Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE).

Pe cine găsim în direcție

În direcția ROSE, aflată în coordonarea ME, sunt angajați oameni ce au ajuns să fie considerați “eterni” în minister, dar și alte personae cu sprijin politic important.

Șefa ROSE este Liliana Preoteasa, care activează de decenii în ME.

Timp de mulți ani, aceasta a fost responsabilă de elaborarea subiectelor pentru examenul național de Bacalaureat și chiar de coordonarea examenului maturității.

În echipa ROSE figurează și Oana Moșoiu, în funcția de coordonator intervenţii sistemice.

Aceasta este soția lui Romeo Moșoiu, de mulți ani consilier, sub mai mulți miniștri ai Educației.

Dat afară pentru nereguli; readus pe proiecte similare

Probabil cea mai interesantă prezență în ROSE este cea a lui Cristian Mirescu, timp de zece ani, director al Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

Mirescu a fost demis de la conducerea CNEE, în 2016, în mandatul de ministru al lui Mircea Dumitru, pentru numeroase nereguli constatate la proiecte cu finanțare internațională desfășurate de Centru.

„Domnul Cristian Mirescu nu mai este director la CNEE. Sunt mai multe nereguli care au fost sesizate, nu doar acest lucru. Presa a sesizat de-a lungul vremii numeroase nereguli în ceea ce priveşte activitatea CNEE. Domnul Mirescu a fost detaşat timp de doi ani la o altă instituţie”, declara, în 2016, purtătorul de cuvânt de atunci al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Acum, Mirescu este coordonator monitorizare şi evaluare în cadrul ROSE, ocupându-se practic tot de proiecte cu finanțare internațională.

Un caz interesant este cel al fostului actor Costel Băloiu, cunoscut în mod special pentru rolul principal jucat în serialul “Pistruiatul”, înainte de 1989.

De mulți ani, Băloiu lucrează ca șofer în Ministerul Educației.

Fostul actor a fost adus în minister de un fost director general al instituției.

Apoi, a fost angajat ca șofer de fostul ministru Adrian Gorun.

Acum, în ROSE e prezentat ca șofer cu experiență de peste 40 de ani.

Directorul ROSE, Liliana Preoteasa, susține că evaluarea introdusă la clasa a IX-a este utilă și diferită de Evaluarea Națională.

„Mai avem nevoie de niște informații pe care încă nu le avem. Cred că nu se vor susține evaluările săptămâna aceasta. Probabil că vor fi amânate pentru săptămâna viitoare. Cred că ar trebui să așteptăm să vedem ce o să iasă din această evaluare. Din perspectiva noastră, a relevanței, cred că niciuna dintre cele două evaluări, nici Evaluarea Națională, nici evaluarea pe care o fac profesorii la clasă, nu și-a propus ce și-a propus această evaluare, care se face cumva în pași. Este copilul testat întâi pentru competențele pe care ar trebui să le aibă la finalul clasei a VIII-a. Dacă nu stabilește punctajul acela minim stabilit, atunci, mai este testat o dată, pentru clasele a VII-a și a VI-a. Și dacă nici asta nu îndeplinește punctajul considerat minimal, vor fi testați și pentru clasa a V-a. Cred că e ceva specific și util, din perspectiva mea, pentru că-i permite profesorului să vadă cât de mare e diferența între ce ar trebui să știe copilul și ce știe de fapt. Niciuna dintre evaluări nu face acest lucru. Evaluarea Națională e o evaluare de final, dar nu merge în această profunzime a evaluării. Evaluarea Națională, ca și evaluarea la clasă, sunt evaluări care se dau pe hârtie, ori aici sunt doar itemi cu răspuns selectat dintr-o listă de patru. Deci, are un specific. Școala va primi un raport, cu privire la felul în care au performat elevii săi, clasa are un raport și fiecare elev va avea un raport. Deci, cumva, individualizăm rezultatele. Acest lucru va permite să se orienteze intervenția didactică ulterioară. Noi nu obligăm școlile. Sperăm să fie înscriși câți mai mulți elevi. Avem circa 1.000 de școli eligibile pentru programul ROSE”, ne-a declarat Preoteasa.

Legat de acuzele că acest proiect ar fi implementat doar pentru atragerea banilor de la Bnaca Mondială, șefa ROSE a precizat: „În primul rând, acesta este un proiect care durează de 7 ani. Finanțarea a fost dată cu un scop, dintre care una dintre activități era îmbunătățirea evaluării. E o activitate între altele. Nu e un proiect separat. Face parte din proiectul privind învățământul secundar, ROSE. Activități ce prevăd ameliorarea evaluării au fost prevăzute de la început în proiect”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:02:14

VIDEO. Președintele turc Erdogan îl întâmpină pe premierul libanez Mikati la Ankara

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl întâmpină pe premierul libanez Najib Mikati la Ankara, înaintea unei întâlniri bilaterale privind ultimele evoluții regionale, scrie AFP. Context Facțiunile...

Klaus Iohannis, referitor la interferenţele străine în procesul electoral: „România a făcut față” – VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România s-a confruntat cu o problemă semnificativă, referindu-se la interferențele străine în procesul electoral, dar a reușit să...

ASF propune întârzierea raportării investițiilor fondurilor de pensii private

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în plan să extindă termenul de raportare a situației lunare a investițiilor realizate de fondurile de pensii private...
Ultima oră
Pe aceeași temă