5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăPoliticăDepartamentul de Stat al SUA, despre România: PSD și PNL au plătit...

Departamentul de Stat al SUA, despre România: PSD și PNL au plătit peste zece milioane de euro pentru articole favorabile în presă

În cea mai recentă ediție a raportului său anual privind Drepturile Omului, Departamentul de Stat al SUA semnalează că, în România, principalele două partide, PSD și PNL, alocă milioane de euro pentru a obține articole favorabile în presă.

Raportul publicat de Departamentul de Stat la data de 20 martie 2023 se referă la situația din anul 2022. Există capitole distincte pentru fiecare țară analizată, inclusiv pentru România. Aici, există și un subcapitol despre restricțiile sau abuzurile la adresa presei. În acest context, Departamentul de Stat face referire și la reclama plătită de partide politice din România. Sunt indicate explicit PNL și PSD. Paragraful referitor la aceste partide este următorul:

„Potrivit Radio Europa Liberă, în primele șapte luni ale anului, cele două principale partide politice aflate la guvernare, Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, au cheltuit împreună peste 10 milioane de euro (10,7 milioane de dolari) în contracte cu anumite instituții de presă care s-au referit în principal la acoperirea media pro-guvernamentală și la evitarea unor subiecte de interes public care ar fi stânjenit guvernarea. În majoritatea cazurilor, reportajele nu au menționat că reprezintă publicitate politică. Presa independentă a raportat că astfel de practici au fost utilizate în timpul anului 2022 precum și în anul 2021 și că guvernarea ar fi cheltuit peste 12 milioane de euro (12,84 milioane de dolari) pentru cheltuieli de presă nedezvăluite în întregul an 2021. Jurnaliștii independenți și ONG-urile media au susținut că finanțarea a dus la cenzură guvernamentală și autocenzură și a avut ca efect oprirea criticilor din mass-media, dezinformarea publicului și afectarea gravă a pieței media prin concurență neloială”.

Radio Europa Liberă, pe care îl citează Departamentul de Stat al SUA, este un post finanțat de Congresul SUA. Acesta ar fi motivul pentru care raportul Departamentului de Stat citează această sursă.

Blocarea propagandei rusești trebuie făcută cu mijloace legale, subliniază Departamentul de Stat al SUA

Departamentul de Stat al SUA are și o referire la poziția autorităților României față de sursele media care ar face propagandă în favoarea Rusiei. Raportul american amintește că, în februarie 2022, Guvernul României „a anunțat că a blocat accesul utilizatorilor la mai multe site-uri despre care se presupune că promovează propaganda rusă. Mass-media și ONG-urile au protestat public, deoarece guvernul nu a indicat temeiul legal în baza căruia Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a impus furnizorilor de servicii de internet să blocheze accesul utilizatorilor la site-uri web”.

ANCOM este, conform legii, sub controlul Parlamentului României. Anunțul referitor la interzicerea difuzării, în România, a unor mijloace de propagandă ale Rusiei fusese făcut, în februarie 2022, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Observatorii privind libertatea presei au avertizat că restricțiile guvernamentale, fără justificare legală, asupra libertății de exprimare au reprezentat un precedent periculos și au fost ineficiente în blocarea propagandei rusești, care a continuat să fie răspândită prin site-uri nou înființate și prin pagini de Facebook”, subliniază Departamentul de Stat.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...

Economia Ucrainei rezistă: investiții străine în creștere, privatizări și expansiune internațională

În ciuda prelungirii conflictului cu Rusia, mediul de afaceri din Ucraina continuă să demonstreze reziliență, atrăgând investiții străine și extinzându-se pe piețele internaționale. Potrivit unei...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă