Delgaz Grid începe, luna aceasta, în localitatea Gorneşti, judeţul Mureş, testele la clienţii casnici, pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%).
Compania a selectat în acest scop câteva zeci de clienţi care locuiesc în localitatea mureşeană şi care vor fi printre primii români care vor participa la acest proiect de importanţă naţională pentru viitorul încălzirii sustenabile din România.
Gorneştiul devine astfel prima localitate cu reţea de distribuţie a gazelor naturale din oţel unde se vor face astfel de teste, în vreme ce Dârlos, din judeţul Sibiu, este prima localitate unde s-au realizat teste pe reţea din polietilenă.
„Proiectul nostru pune România pe harta ţărilor care fac paşi concreţi în utilizarea hidrogenului drept combustibil pentru un viitor sustenabil în domeniile încălzirii, transportului şi pentru industrie. Mă bucur că în etapele pe care le-am parcurs până în prezent am beneficiat de deschidere şi sprijin din partea autorităţilor şi mai ales a clienţilor noştri care au acceptat să participe la teste. Dârlosul şi Gorneştiul vor rămâne în istoria energeticii ca primele localităţi din România unde s-a testat utilizarea hidrogenului în amestec cu gaze naturale”, a precizat Cristian Secoşan, directorul general Delgaz Grid.
Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor (ţevi, aparate de utilizare etc.) şi elementele componente ale sistemului de distribuţie (conducte, branşamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.
În casele clienţilor va fi, practic, replicat exact ceea ce s-a realizat în poligonul de la Mediaş şi la Dârlos, în judeţul Sibiu. Înainte de toate va fi efectuată o verificare riguroasă a întregii instalaţii de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, cu o firmă autorizată ANRE, pentru a ne asigura că acestea sunt etanşe şi funcţionează corespunzător. De asemenea, vor fi analizate gazele de ardere. După aceasta, va fi oprită alimentarea cu gaze naturale, iar la instalaţia de utilizare a clientului va fi conectată o butelie de amestec gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%) gata pregătită şi va fi vehiculat acest amestec prin instalaţie şi aparate de utilizare.
Testarea în condiţii reale la clienţi reprezintă prima parte din etapa a 2-a a proiectului 20HyGrid, lansat în premieră în România în toamna anului trecut.
În localitatea Dârlos din judeţul Sibiu au fost finalizate testele acasă la cei 50 de clienţi selectaţi, rezultatele fiind conform aşteptărilor, respectiv toate aparatele funcţionând fără nici o problemă cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Compania începe pregătirile pentru ultima parte din etapa a 2-a din această localitate, respectiv testarea amestecului de gaze naturale şi hidrogen prin introducerea acestuia direct în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.
Delgaz Grid şi-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuinţelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfăşoară în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 şi urmăreşte să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România.
Printre promotorii şi susţinătorii proiectului 20HyGrid se numără: Ministerul Energiei, Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Asociaţia pentru Energia Hidrogenului şi Asociaţia Energia Inteligentă.
Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro.