Veniturile bugetului general consolidat au înregistrat o creștere de 15,1% în primele șapte luni ale anului. Evoluția a fost depășită de creșterea cheltuielilor, care au urcat cu 23,2%, ceea ce a dus la depășirea pragului de 4% din PIB pentru deficitul bugetar, situându-se la 4,02%.
Veniturile în iulie au avansat cu 23,7%, în timp ce cheltuielile au crescut cu un impresionant 35,8%, alimentate în principal de majorările semnificative ale cheltuielilor de personal, care au crescut cu 28,6%, și de costurile cu bunuri și servicii, care au sărit cu peste 30%, într-un context în care inflația s-a menținut la 5,4%.
La începutul anului, autoritățile prognozaseră o creștere a veniturilor cu 10% și a cheltuielilor cu 12%, dar până la finalul lunii iulie acestea au depășit așteptările, crescând cu 15,1% și, respectiv, 23,2%.
În ciuda unui deficit de 7 miliarde de lei în luna iulie, sub media de 10,2 miliarde de lei a primelor șapte luni, ritmul de îndatorare a încetinit în această lună.
Totuși, istoria execuției bugetare arată că cele mai mari cheltuieli se fac în ultimele luni ale anului, ceea ce face improbabilă atingerea obiectivului guvernamental de a încheia 2024 cu un deficit de 5% din PIB.
Deficitul ar putea sări de 7% din PIB
În prezent, prognozele indică un deficit care ar putea depăși 7% din PIB, dacă nu chiar 8%, așa cum avertizează Consiliul Fiscal.
Pentru a diminua deficitul, guvernul ar putea recurge la amânarea unor plăți la finalul anului, similar strategiei din 2023, când deficitul cash a fost limitat la 5,6% din PIB, în timp ce deficitul ESA s-a situat la 6,6% din PIB.