Autoritatea de reglementare a spațiului cibernetic din China a declarat că 1,4 milioane de postări din rețelele de socializare au fost șterse în urma unei anchete de două luni privind presupusele dezinformări, profituri ilegale și uzurparea identității unor oficiali de stat, printre alte „probleme pronunțate”, transmite Reuters.
Administrația spațiului cibernetic din China (CAC) a declarat că a închis 67.000 de conturi de socializare și a șters sute de mii de postări între 10 martie și 22 mai, ca parte a unei campanii mai ample de „rectificare”.
Din 2021, China a vizat miliarde de conturi de social media în încercarea de a-și „curăța” spațiul cibernetic și de a-l face mai ușor de controlat de către autorități.
Cea mai recentă campanie de reprimare a vizat conturile de pe aplicațiile populare de socializare chinezești, inclusiv WeChat, Douyin și Weibo, care se încadrează în categoria „self media”, un termen care se referă în general la conturile care publică știri și informații, dar care nu sunt administrate de guvern sau aprobate de stat.
Beijingul arestează frecvent cetățeni și cenzurează conturi pentru publicarea sau partajarea de informații factuale considerate sensibile sau critice la adresa Partidului Comunist, a guvernului sau a armatei, în special atunci când aceste informații devin virale.
Dintre cele 67.000 de conturi care au fost închise definitiv, aproape 8.000 au fost închise pentru „răspândirea de știri false, zvonuri și informații dăunătoare”, potrivit autorităților.
Alte aproximativ 930.000 de conturi au primit pedepse mai puțin severe, de la eliminarea tuturor urmăritorilor până la suspendarea sau anularea privilegiilor de profit.
Într-o campanie separată, autoritatea de reglementare a închis recent peste 100.000 de conturi care ar fi prezentat în mod eronat prezentatori de știri și agenții de presă, pentru a contracara creșterea acoperirii online a știrilor false ajutate de tehnologiile de inteligență artificială.
Alte aproximativ 25.000 de conturi au fost vizate pentru că se dădeau drept instituții publice, cum ar fi centre de control al bolilor și de prevenire și institute de cercetare de stat.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!