10.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDecizia anunțată de Guvern în privința pilonului II de pensie. Ciolacu, replică...

Decizia anunțată de Guvern în privința pilonului II de pensie. Ciolacu, replică pentru USR

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul nu intenţionează să supraimpoziteze Pilonul II de pensii şi i-a acuzat pe cei de la USR că manipulează ştiri false.

“Vreau să lămurim din start orice speculaţie despre intenţia ascunsă a statului legat de Pilonul II de pensii. Nu există aşa ceva. Acum două luni eram cu toţii acuzaţi că îl naţionalizăm. Acum că îl vom supraimpozita. Nu are nimeni vreun asemenea plan. Vreau să îi rog pe domnii de la USR să răspundă pentru miliardul de la vacccinuri şi pentru celelalte sute de milioane de euro furate din pandemie şi să nu mai manipuleze în presă ştiri false cum este aceasta, că Guvernul României ar dori să supraimpoziteze sau să naţionalizeze Pilonul II, astfel încât să acopere ştirile cu astfel de lucruri. Îl rog şi pe domnul ministru Boloş să propună soluţia pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal, ce au fost invocate că ar lăsa loc de speculaţii”, a afirmat premierul Ciolacu, în debutul şedinţei de guvern.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a cerut, luni, liberalilor şi social-democraţilor să înceteze “atacurile” la Pilonul II de Pensii, în contextul în care, potrivit USR, o nouă modificare la Codul Fiscal va duce la o impozitare de până la 20% a pensiilor private, deşi până acum acestea erau impozitate cu 10%.

“PNL şi PSD, încetaţi atacurile la Pilonul II de Pensii! Noul lor plan: tratează pensiile private la fel ca pensiile speciale. Dacă până acum pensiile private erau impozitate cu 10%, acum, printr-o simplă modificare la Codul Fiscal, am putea avea o impozitare de până la 20%. Este vorba despre un haos legislativ, o ambiguitate în Codul Fiscal – mai precis Legea 282/2023 – care pune în aceeaşi oală munca noastră cu privilegiile nesustenabile ale unora. Este inacceptabil să spui că pensiile din Pilonul II, bazate pe contributivitate, sunt acelaşi lucru cu pensiile speciale”, a declarat Drulă, citat într-un comunicat de presă transmis de USR.

Potrivit liderului USR, “nu este primul atac la Pilonul II de pensii gândit de cei de la PNL şi PSD”. 

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...
Ultima oră
Pe aceeași temă