15.6 C
București
miercuri, 7 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDe la Kiev se insistă ca Rusia să-și retragă în totalitate trupele...

De la Kiev se insistă ca Rusia să-și retragă în totalitate trupele de pe teritoriul ucrainean

Administraţia de la Kiev a reafirmat, marţi, exigenţa ca Rusia să retragă în totalitate trupele de pe întreg teritoriul suveran ucrainean, subliniind că este o „iluzie” acceptarea păcii în orice condiţii. „Rusia trebuie să se retragă de pe fiecare metru pătrat de teritoriu ucrainean. În acest război, noi apărăm întreaga lume democratică”, a susţinut ministrul ucraiean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de cotidianul Le Monde, transmite stiripesurse.ro.

„Nicio altă ţară nu vrea pace mai mult decât Ucraina. Dar pacea cu orice preţ este o iluzie”, a afirmat Dmitro Kuleba, cu ocazia participării prin videoconferinţă la un seminar pe tema păcii în Ucraina organizat de Statele Unite.

La aceeaşi conferinţă, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat ceea ce a numit drept „capcanele cinice” din iniţiativele de pace propuse de unele ţări, fără a numi vreun stat.

Catherine Colonna, ministrul de Externe al Franţei, a insistat că trebuie să prevaleze „justiţia”, subliniind că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele preşedintelui rus, Vladimir Putin, reprezintă „un pas major” în acest sens.

De la Kiev se vrea în continuare ca Rusia să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean, un plan de pace existând din partea Chinei

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un „plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării „suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”. În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a „intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o „contribuţie importantă”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Numărul câinilor capturați de ASPA a crescut în luna mai la 183

Numărul câinilor capturați de echipajele de prinzători ale ASPA a crescut în luna mai la 183, a anunțat marți serviciul public din București.Autoritatea pentru...

Un tânăr de 19 ani a fost reținut pentru pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului

Un tânăr de 19 ani a fost reținut pentru 24 de ore şi este cercetat pentru conducerea unui vehicul fără a poseda permis de...

Românii au tendința de a fi reticenți la riscuri financiare și le lipsește educația și cultura financiară

Românii au o cultură scăzută pentru investiții pe piața de capital și sunt reticenți la riscuri financiare. În general, în România, piața bursieră nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă