Administraţia de la Kiev a reafirmat, marţi, exigenţa ca Rusia să retragă în totalitate trupele de pe întreg teritoriul suveran ucrainean, subliniind că este o „iluzie” acceptarea păcii în orice condiţii. „Rusia trebuie să se retragă de pe fiecare metru pătrat de teritoriu ucrainean. În acest război, noi apărăm întreaga lume democratică”, a susţinut ministrul ucraiean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de cotidianul Le Monde, transmite stiripesurse.ro.
„Nicio altă ţară nu vrea pace mai mult decât Ucraina. Dar pacea cu orice preţ este o iluzie”, a afirmat Dmitro Kuleba, cu ocazia participării prin videoconferinţă la un seminar pe tema păcii în Ucraina organizat de Statele Unite.
La aceeaşi conferinţă, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat ceea ce a numit drept „capcanele cinice” din iniţiativele de pace propuse de unele ţări, fără a numi vreun stat.
Catherine Colonna, ministrul de Externe al Franţei, a insistat că trebuie să prevaleze „justiţia”, subliniind că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele preşedintelui rus, Vladimir Putin, reprezintă „un pas major” în acest sens.
De la Kiev se vrea în continuare ca Rusia să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean, un plan de pace existând din partea Chinei
Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un „plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării „suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”. În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a „intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o „contribuţie importantă”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!