2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSocialDe ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Sărbătoarea de Sfântul Andrei aduce în atenția românilor mai multe tradiții și obiceiuri., iar oamenii pun la încolțit grâu în semn de belșug, după miezul nopții.

Semnificația grâului

Grâul este un simbol al belșugului, iar tradiția spune că se pune la încolțit în noaptea de 29 spre 30 ianuarie, la miezul nopți. Grâul mai simbolizează și viața care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin.

Cum se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Astfel, în ziua de Sfântul Andrei, grâul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci. Ca suport se recomandă vata, buretele sau pământul, iar fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul vas. De asemenea, vasul trebuie pus într-un loc cu multă lumină. Boabele de grâu trebuie udate constant, chiar zilnic pentru a crește mai repede. Odată încolțit, boabele nu trebuie mișcate.

Tradiția grâului pus la încolțit se practică din cele mai vechi timpuri, iar obiceiul a fost transmis următoarelor generații. Se spune că anul ce urmează va fi influențat de modul în care crește grâul. Astfel, persoana care are grijă de el va avea un an rodnic. În schimb, dacă grâul nu crește corespunzător, norocul nu îi va surâde.

Beneficiile grâului

Cu toate că este vorba despre o tradiție specifică de Sfântul Andrei, grâul aduce și multe alte beneficii. Acesta este o sursă naturală de vitamine și minerale, fiind bogat în magneziu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, E, K, D, PP, dar și enzime. Consul de grâu ajută la insomnie, depresie, migrene, tromboflebită, dureri articulare, probleme de tranzit intestinal sau afecțiuni oculare.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid învinge la scor pe RB Salzburg 5-1/Feyenoord Rotterdam-Bayern Munchen 3-0/PSG-Manchester City 4-2

Real Madrid, deținătoarea trofeului, a obținut o victorie clară, miercuri seara, în penultima etapă a Ligii Campionilor la fotbal, în timp ce Bayern Munchen...

Crin Antonescu: E o candidatură pe care o asum individual și în calitate formal de independent

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri, la B1 TV, că „totul e în regulă la PSD”, că are susținerea tuturor...

Un nou incendiu afectează o zonă întinsă la nord de Los Angeles

Un nou incendiu a izbucnit miercuri la nord de Los Angeles, ducând la ordine de evacuare într-o regiune deja lovită de incendii devastatoare, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă