17.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalDe ce se grăbesc cetățenii din Macedonia de Nord să obțină un...

De ce se grăbesc cetățenii din Macedonia de Nord să obțină un nou pașaport

Mii de cetățeni din Macedonia de Nord riscă să nu mai poată părăsi țara sau să se întoarcă acasă după 12 februarie, notează Euronews.

Cetățenii din Macedonia de Nord au stat la coadă în acest weekend în încercarea de a-și obține noile pașapoarte.

Luni, valabilitatea celor vechi, pe care nu apare cuvântul “Nord”, va expira.

În timp ce vechile acte de identitate vor rămâne valabile în țară, întârzierea eliberării pașapoartelor amenință să afecteze mișcările cetățenilor, limitându-le călătoriile și împiedicându-i pe cei care se află în străinătate după 12 februarie să se întoarcă acasă.

“Este fizic imposibil să eliberăm toate documentele până la termenul limită. Însăși tipărirea și eliberarea pașapoartelor reprezintă cea mai mare problemă, iar aceasta poate fi diminuată doar printr-o organizare și un management mai bun”, a declarat ministrul Pance Toshkovski.

În ritmul actual de emitere a aproximativ 50.000 de pașapoarte pe lună, el a estimat că va fi nevoie de încă un an întreg după termenul limită pentru ca procesul să fie finalizat.

Disputa legată de nume datează din istoria antică, deoarece atât Macedonia de Nord de astăzi, cât și nordul Greciei făceau parte dintr-o provincie romană numită Macedonia.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

doi melteni la Washington scenariu de film de acțiune

A poposit pe biroul nostru un scenariu de film de acțiune. Ne-a fost trimis spre evaluare. Suntem tentați să-i acordăm o notă bună....

Rusia – Ucraina, ziua 708: Trei morți, în urma unui atac asupra Odesei

O dronă rusească a lovit o zonă comercială în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, ucigând trei persoane, au declarat armata ucraineană şi...

Elefantul PSDNL s-a întos brusc în magazinul cu democrația de porțelan și a făcut țăndări Constituția

Ilustrație: Marian Avramescu Elefantul PSDNL a intrat în democrația românească de porțelan și s-a întors brusc, făcând cioburi constituția, dar lăsând mult loc pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă