17.6 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiDavos: Activiștii pentru climă blochează un aeroport pentru avioane jet private

Davos: Activiștii pentru climă blochează un aeroport pentru avioane jet private

Activiștii pentru climă au blocat un aeroport cu avioane jet private folosite de participanții care soseau la Forumul Economic Mondial (WEF) luni (16 ianuarie) dimineața, cerând ca cei bogați să fie trași la răspundere pentru daunele climatice și ecologice.

Ca parte a campaniei lor „Fă-i să plătească”, aproximativ 15 membri ai mișcării „Datoria pentru climă” s-au suspendat de o structură improvizată formată din stâlpi din lemn și au folosit butoaie pentru a bloca intrarea în sala de sosiri a centrului privat St. Gallen- Aeroportul Altenrhein din Elveția, potrivit Reuters.

Activiștii pentru climă au blocat un aeroport cu avioane jet private, dar au lipit și afișe cu mesaje împotriva participanților

De asemenea, au lipit afișe pe exteriorul clădirii terminalului pe care scria „Davos Stop Funding Climate Chaos” și „Davos Billionaires Party while the World Burns”.

Principalele firme energetice, inclusiv BP, Chevron și Saudi Aramco, se numără printre cei 1.500 de lideri de afaceri care se adună pentru întâlnirea anuală din stațiunea elvețiană, unde amenințările globale, inclusiv schimbările climatice, sunt pe ordinea de zi.

Criza energetică și posibila recesiune, discutate la Forumul economic de la Davos

Războiul din Ucraina și consecințele sale economice masive sunt de așteptat să domine din nou agenda evenimentului anual din stațiunea alpină elvețiană Davos.

Întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial la care participă lideri politici și de afaceri la nivel mondial, celebrități și activiști sociali proeminenți are loc într-un moment în care economia mondială este supusă unui stres extrem, frământat din cauza inflației ridicate, a crizei energetice și a altor întreruperi a aprovizionării cauzate de război, și o reapariție a cazurilor de COVID-19 în China.

„Crizele economice, de mediu, sociale și geopolitice converg și se confundă, creând un viitor extrem de versatil și incert”, a declarat fondatorul WEF Klaus Schwab reporterilor. „Întâlnirea anuală de la Davos va încerca să se asigure că liderii nu rămân prinși în această mentalitate de criză”.

La întâlnirea de cinci zile, care se convoacă sub steagul „Cooperare într-o lume fragmentată”, vor participa peste 50 de șefi de stat și de guvern.

Printre invitații așteptați se numără cancelarul german Olaf Scholz, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul spaniol Pedro Sanchez.

De asemenea, sunt așteptați câțiva lideri recent aleși, printre care președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, președintele columbian Gustavo Petro și președintele Filipine Ferdinand Marcos Jr. Contingentul african va fi condus de președintele Cyril Ramaphosa al Africii de Sud și de președintele Samia Suluhu Hassan din Tanzania.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Șoșoacă a leșinat după ce ar fi înghițit un jandarm de la brută(rie) care i-a căzut greu

Ilustrație: Marian Avramescu Serviciul de Ambulanță și SMURD au fost apelate să intervină, după ce senatoarea cu potențial de europarlamentar și cu SOS, dar...

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă