Deficitul bugetar prognozat pentru 2025 ajunge la 7,3% din PIB, iar creșterea economică estimată scade la 1,3%
Conform estimărilor realizate de analiștii Asociației CFA România, deficitul bugetar al României pentru anul 2025 este prognozat să atingă 7,3% din PIB. În schimb, anticipațiile de creștere economică s-au redus la o valoare medie de numai 1,3%. În plus, datoria publică este preconizată să crească la 57% din PIB în următoarele 12 luni, ceea ce indică o presiune tot mai mare asupra sustenabilității fiscale a țărilor.
Rata anticipată a inflației până în ianuarie 2026, a fost estimată la 5,02%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanții la sondaj anticipează o depreciere a leului, valoarea medie în următoarele șase luni fiind de 5,0404 lei/euro, iar pentru 12 luni, de 5,0886 lei/euro.
„Deși indicatorul de încredere macroeconomică a crescut cu 6,7 puncte în decembrie, până la 38,1 puncte, acesta rămâne la un nivel extrem de scăzut, reflectând incertitudinea ridicată legată de evoluția economiei românești. Este de remarcat reducerea anticipațiilor privind creșterea economică și majorarea celor privind deficitul bugetar”, a declarat Adrian Codirlașu, președintele Asociației CFA România.
Sondajul realizat de Asociația CFA România arată că 68% dintre participanți consideră că prețurile proprietăților rezidențiale din orașe sunt supraevaluate, în timp ce 39% anticipează o stagnare a prețurilor, 32% o creștere, iar 29% o scădere în următoarele 12 luni.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației este calculat pe baza evaluării condițiilor curente și a anticipațiilor pe un an.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube