Au început înscrierile pentru DataMathLab 2024-2025, un program inovator de educație matematică destinat să sprijine profesorii în transformarea practicii lor didactice pentru a asigura înțelegerea profundă a matematicii de către toți elevii.
Programul DataMathLab se va desfășura pe parcursul anului școlar 2024-2025 și va selecta 150 de profesori de matematică de gimnaziu din toată țara. Aceștia vor participa la sesiuni atât fizice, în centre de învățare situate în Iași, București și Cluj, cât și online, într-un format unic și eficient.
Termenele limită pentru înscriere sunt 20 septembrie 2024 pentru centrul din București și 27 septembrie 2024 pentru cele din Cluj și Iași.
DataMathLab, inițiat în 2021 de asociația Aspire Teachers, își propune să abordeze problema analfabetismului matematic, care afectează grav elevii din România, reducându-le capacitatea de a aplica conceptele matematice în viața de zi cu zi.
Programul beneficiază de expertiza unor practicieni și consultanți de renume.
Mentorii-formatori includ pe dr. Daniela Vasile și Mihaela Ancuța (București), Ariana Văcărețu și Marilena Faiciuc (Cluj), și Mihaela Ionescu și Liliana Olărașu (Iași).
„Am crescut într-un sistem în care am ajuns să credem că matematica este un domeniu rezervat celor cu o anumită predispoziție. Totuși, matematica oferă competențe esențiale care sunt fundamentale pentru toți adulții. Prin DataMathLab, sprijinim profesorii să transforme matematica într-un subiect accesibil, atractiv și relevant pentru toți elevii”, explică Anca Gaidoș, directorul programului.
Participanții vor învăța să implementeze lecții care conectează conceptele matematice cu viața reală și să utilizeze tehnici vizuale pentru a spori înțelegerea.
Evaluările vor fi adaptate pentru a asigura progresul tuturor elevilor, nu doar al celor care învață rapid.
Costurile programului sunt acoperite de sponsorii Romanian-American Foundation, Raiffeisen Bank, Tenaris Silcotub și United Media Services.
Aplicația se face prin completarea unui formular de înscriere de către echipa școlii, care trebuie să includă directorul școlii și minim doi profesori de matematică, aceștia motivând de ce doresc să participe în DataMathLab.