4.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăPoliticăData și ora la care vor fi transmise voturile după renumărare: 1...

Data și ora la care vor fi transmise voturile după renumărare: 1 decembrie 2024, ora 22:00

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat joi, 28 noiembrie 2024, o decizie privind modul de desfășurare a reverificării și renumărării voturilor exprimate la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, în urma solicitării Curții Constituționale.

BEC a stabilit procedura pentru renumărarea voturilor la alegerile prezidențiale din 2024

Autoritățile electorale au termen până la 1 decembrie, ora 22:00, pentru a trimite prin e-mail versiunile scanate ale proceselor-verbale, conform unui comunicat oficial.

Potrivit deciziei, Birourile Electorale Județene, Biroul Electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și Birourile Electorale ale sectoarelor municipiului București vor prelua, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule de la tribunalele competente sau de la misiunile diplomatice, în funcție de situație. Ulterior, sacii cu materialele electorale vor fi desigilați, iar operațiunea va fi consemnată într-un proces-verbal.

Toate buletinele de vot, inclusiv cele exprimate prin corespondență, vor fi reverificate și renumărate. Rezultatele acestei operațiuni vor fi comunicate către Biroul Electoral Central pentru fiecare secție de votare în parte. De asemenea, pentru județe, sectoarele municipiului București, străinătate și votul prin corespondență se vor întocmi procese-verbale centralizatoare.

BEC a dispus ca materialele electorale din țară să fie transportate și depozitate sub paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne. În cazul secțiilor de votare din străinătate, buletinele de vot vor fi aduse de urgență în România și predate Biroului Electoral nr. 48, tot sub protecția Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.

Conform deciziei, procesele-verbale scanate trebuie transmise până la 1 decembrie, ora 22:00, iar versiunile originale vor ajunge la Biroul Electoral Central până la 3 decembrie, ora 16:00.

Curtea Constituțională nu a impus un termen limită pentru finalizarea procesului de renumărare a voturilor, însă această etapă este considerată esențială pentru validarea alegerilor.

„Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi Birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la Tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, după caz.

Totodată, Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi Birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menţionate, consemnează operaţiunea de desigilare într-un proces-verbal şi asigură verificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule din cadrul secţiilor de votare din aria de competenţă a acestora, exprimate atât prin prezenţa alegătorului la secţia de votare, cât şi prin corespondenţă, unde este cazul, şi comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activităţi”, se arată într-un comunicat al BEC.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Max Verstappen câștigă al 4-lea titlu mondial, dar pierde milioane față de 2023

Deși Max Verstappen a reușit să cucerească titlul mondial pentru al patrulea an consecutiv, bonusurile financiare din acest sezon vor fi considerabil mai mici...

Perspectiva economică pentru România în 2025: creștere moderată și riscuri semnificative

Analiștii financiari din cadrul Asociației CFA România și-au redus din nou prognoza privind creșterea economică a țării, notează Ziarul Financiar. Potrivit celui mai recent sondaj,...

Câți parlamentari are România și cum se stabilește numărul acestora

Parlamentul României este compus din 465 de membri: 329 de deputați și 136 de senatori, reprezentând cetățenii în cadrul celor două camere legislative. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă