26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiDăncilă și Tsipras, după întâlnirea de la Palatul Victoria

Dăncilă și Tsipras, după întâlnirea de la Palatul Victoria

Planul ar trebui să stabilească o strategie clară de cooperare pe termen lung între cele două ţări, în toate domeniile de activitate.

„Am avut astăzi o întrevedere consistentă şi extrem de utilă cu omologul meu elen, domnul Alexis Tsipras, urmată de o primă reuniune interguvernamentală româno-elenă, exerciţiu care sperăm să devină unul constant şi care să ofere liniile de ghidaj necesare definirii unor coordonate pragmatice, coerente şi concrete ale dialogului bilateral. Am convenit să imprimăm o nouă dimensiune relaţiilor noastre bilaterale şi am decis să elaborăm împreună un plan de acţiune care să reflecte priorităţile agendei bilaterale româno-elene şi care să stabilească o strategie clară de cooperare pe termen lung între ţările noastre în toate domeniile de activitate. Dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor noastre bilaterale este favorizată de premise pozitive, precum relaţiile tradiţionale dintre ţările noastre, afinităţile spirituale, istoria comună precum şi de abordările similare pe numeroase tematici regionale şi europene”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri, la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de omologul său grec.

Premierul român a adăugat că un alt element de conexiune este reprezentat de cele două comunităţi, a românilor care muncesc, trăiesc şi studiază în Grecia, şi a grecilor din România.

„Avem şansa de a dinamiza dialogul bilateral, plecând de la relaţiile interumane, tradiţionale şi istorice care ne leagă”, a spus Dăncilă.

Prim-ministrul român l-a felicitat în context pe omologul său grec, Alexis Tsipras, şi Guvernul de la Atena pentru ieşirea Greciei din programele de asistenţă financiară „cu o economie mai consolidată, prin implementarea reformelor fiscale şi structurale”.

Ea a menţionat, totodată, că România a fost solidară cu Grecia pe perioada crizei economice şi pe perioada crizei migraţiei, aşa cum cele două ţări s-au aflat alături în momente cheie ale istoriei lor, depăşind împreună greutăţile şi obstacolele.

„Ne-am întâlnit astăzi cu partenerii eleni pentru a analiza evoluţii din domenii strategice, precum transporturi sau securitatea energetică şi pentru a identifica noi oportunităţi în domenii cu impact direct asupra dezvoltării economice, precum comerţul, agricultura, turismul, cultura sau educaţia. (…) În ceea ce priveşte domeniul transporturilor, am discutat despre cooperarea noastră în proiecte majore de interconectare rutieră şi feroviară şi am evidenţiat importanţa acestor proiecte pentru dezvoltarea economică integrată a ţărilor noastre. Am salutat faptul că România şi Grecia împărtăşesc un obiectiv comun în ceea ce înseamnă energia, respectiv atenţia acordată acelor iniţiative şi proiecte capabile să conducă la sporirea securităţii energetice în regiunea noastră prin diversificarea rutelor şi a surselor de aprovizionarea cu gaz”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a menţionat, în context, importanţa proiectului BRUA.

„Continuăm să avansăm în privinţa coridorului BRUA, primul proiect de diversificare din sudul Europei, ce are potenţialul de a oferi o nouă rută şi surse de gaz pentru o serie de state europene aflate în situaţie de dependenţă majoră faţă de un furnizor unic extern „, a spus Dăncilă.

Ea a menţionat că, de asemenea, s-a convenit un cadru de cooperare mai strâns pentru promovarea companiilor de tip start-up în domeniul tehnologiei informaţiei şi al industriilor creative pe pieţele din regiune, precum şi înfiinţarea şi participarea companiilor româneşti inovatoare în clustere regionale, pentru a facilita schimbul de idei şi experienţă şi pentru creşterea competitivităţii acestora.

„Ne bucurăm că peste un milion de turişti români vizitează anual Grecia, aceasta fiind destinaţia preferată de vacanţă a românilor şi că interesul turiştilor greci pentru România este în creştere”, a punctat Dăncilă.

Ea a menţionat şi temele abordate în domeniul cultural.

„Am discutat cu prietenul meu Alexis despre un proiect foarte important în domeniul cultural şi am decis să dezvoltăm proiecte de colaborare între oraşele Timişoara şi Elefsina, care vor fi capitale europene ale culturii în anul 2021. Doresc totodată să subliniez că dialogul în domeniul culturii şi educaţiei este excelent şi dorim să valorificăm suplimentar potenţialul important care există în sfera schimburilor culturale şi a cooperării dintre universităţi”, a declarat prim-ministrul român.

Dăncilă a precizat că în acelaşi context i-a prezentat premierului grec o imagine de ansamblu a rezultatelor obţinute de Preşedinţia română la Consiliul UE până în prezent, arătând că în primele trei luni de mandat ţara noastră a gestionat aproximativ 900 de evenimente şi reuniuni.

„Eforturile noastre s-au concretizat în rezultate substanţiale în negocierile privind dosarele legislative active. Astfel, de la debutul preşedinţiei am reuşit finalizarea negocierilor într-un un număr de 86 de dosare legislative, multe dintre acestea fiind deja confirmate de Consiliu. Am avut de asemenea un schimb foarte util de idei cu premierul Tsipras despre viitorul Europei”, a mai declarat premierul român.

Viorica Dăncilă i-a mulţumit lui Alexis Tsipras pentru susţinerea din partea Greciei pentru România în ceea ce priveşte OCDE

Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat vineri că România şi Republica Elenă au cele mai puternice economii din Balcani.

„Grecia a trecut printr-o perioadă de criză economică, a ieşit din această criză şi astăzi, cu forţe sporite şi cu mai mult optimism, se uită către viitor şi dobândeşte un rol important pe care de fapt l-a avut întotdeauna în zona Balcanilor. (…) Grecia şi România reprezintă economiile cele mai puternice din Balcani, ţările cu cea mai puternică economie din Europa de Est aş putea spune, iar colaborarea noastră, care s-a bazat întotdeauna pe o tradiţie culturală foarte strânsă, joacă un rol deosebit în stabilitatea şi dezvoltarea întregii zone”, a afirmat prim-ministrul grec, după întâlnirea cu omologul său român, Viorica Dăncilă.

Potrivit premierului grec, comunităţile de români din Grecia şi cele de greci din România întăresc societăţile în care trăiesc.

Tsipras a subliniat că Grecia are o prezenţă importantă în piaţa de afaceri a României, investiţiile greceşti în ţara noastră ridicându-se la aproximativ 4 miliarde de euro, creând astfel aproape 20.000 de locuri de muncă.

„Dorinţa noastră este să creştem pe cât posibil schimburile comerciale, să întărim şi să încurajăm investiţiile grecilor în România, dar şi ale românilor în Grecia”, a subliniat premierul elen.

Alexis Tsipras a menţionat că aproximativ un milion de români vizitează anual Grecia.

„Aş vrea ca acest număr să crească, întrucât Grecia este o destinaţie turistică atractivă, e o ţară prietenoasă, în mod special pentru popoarele balcanice”, a spus premierul grec.

Şeful Executivului de la Atena a afirmat că a căzut de acord cu premierul român asupra consolidării colaborării dintre cele două ţări în domeniul educaţiei şi asupra posibilităţii cooperării din domeniul cibernetic.

El a apreciat formatul întâlnirilor multilaterale, arătând că acestea contribuie nu numai la siguranţa şi securitatea în zonă, ci şi la perspectivele europene ale ţărilor din Balcani.

„Ceea ce trebuie să conştientizăm într-o epocă în care evoluţiile sunt rapide, în care harta energetică se modifică în contextul în care apar în faţa noastră noi provocări trebuie să înţelegem că România şi Grecia trebuie să reprezinte un pol important de stabilitate atât de colaborare economică, dar şi în domeniul securităţii. În contextul acestei colaborări cvadrilaterale trebuie să creăm o perspectivă de dezvoltare în folosul popoarelor noastre, o dezvoltare care, dincolo de domeniile concrete, poate să aibă avantaje pentru ţările noastre, pentru că oferă locuri de muncă, consolidarea puterilor şi dinamicii geopolitice în Balcani. (…) Va trebui să extindem această colaborare a noastră la relaţiile dintre cetăţenii noştri, o societate a cetăţenilor”, a punctat oficialul grec.

Tsipras a precizat că Grecia şi România sprijină eforturile de integrare în UE a Macedoniei de Nord şi a celorlalte ţări balcanice.

„Avem în faţă o perspectivă foarte bună pentru Balcani. Balcanii nu mai sunt zona de mâna a doua a Europei. Nu trebuie să mai fie o zonă în care să avem divergenţe, poziţii opuse şi nu trebuie să acceptăm impunerea dorinţei şi voinţei marilor forţe. Trebuie să fim o zonă în care, punând înainte nevoia de colaborare şi de soluţionare în pace a diferenţelor, ţările balcanice vor da o nouă dinamică, nu trebuie să fim depozitul Europei, ci trebuie să fim motorul dezvoltării Europei, pentru că există marje foarte mari de dezvoltare şi de bunăstare economice. (…) Provocările care se aştern înaintea noastră sunt mari, dar le vom aborda cu succes”, a conchis Alexis Tsipras.

Vineri după-amiază, la Palatul Snagov va avea loc o nouă reuniune în format cvadrilateral România – Bulgaria – Grecia – Serbia.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă