Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a transmis iniţial că magnitudinea cutremurului produs în România a fost de 5,6 pe scara Richter, indicând ca zonă de producere judeţul Covasna.
Ulterior, datele au fost revizuite, magnitudinea fiind stabilită la 5,8 pe scara Richter, seismul producându-se de fapt loc în judeţul Buzău.
Cutremurul s-a produs la ora 03.38, la o adâncime de 151 de kilometri, în apropierea oraşelor: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km), potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul a fost resimţit puternic în Capitală.
Până la acest seism, cel mai puternic cutremur din acest an avusese loc în 25 aprilie, cu o magnitudine de 4,6 pe scara Richter, tot în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, la adâncimea de 145 de kilometri.
Ambulanţa: În prima jumătate de oră după seism, 15 apeluri pentru atacuri de panică sau lipotimii.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov transmite că în prima jumătate de oră după producerea seismului de 5,8 pe scara Richter în judeţul Buzău, au fost înregistrate 15 apeluri la 112 pentru atacuri de panică sau lipotimii.
„În prima jumătate de oră, în jur de 15 solicitări pentru lipotimii sau atac de panică. Cazurile sunt în desfăşurare, au plecat echipe de intervenţie imediat când s-au primit solicitările. Din fericire, la acel moment, nu erau cazuri în aşteptare astfel că solicitările acestea au primit imediat o resursă”, a declarat pentru MEDIAFAX Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
ISU Bucureşti-Ilfov: Nu sunt înregistrate pagube până în acest moment
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti -Ilfov transmite, duminică dimineaţă, că în urma cutremurului cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter produs în zona seismică Vrancea, nu au fost înregistrate până acum pagube.
Conform procedurii, autospecialele de pompieri din fiecare subunitate ISU B-IF efectueaza recunoaştere în teren.
Nu sunt înregistrate pagube până în acest moment, arată ISU.
Mircea Radulian, INCDFP: A fost cel mai puternic seism din ultimii 14 an
Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a declarat, pentru Mediafax, că seismul de magnitudine 5,8 produs în Buzău şi resimţit în Capitală, este cel mai puternic din ultimii 14 ani, precizând însă că nu sunt semne privind un cutremur major curând.
„Da aşa este corect (este cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani -n.r.). Este un cutremur de adâncime în partea cea mai adâncă a judeţului Vrancea, la 151 de kilometri, este de magnitudine moderată calificăm noi, chiar dacă a fost ceva mai mare, el intră în categoria cutremurelor moderate care nu produc pagube. Sunt simţite, pot produce panică, dar nu au efecte deosebite. În general s-a simţit numai undă, cea mai puternică undă transversală care vine ceva mai târziu şi a durat cam 5 secunde aproximativ. A fost o mişcare scurtă”, a declarat directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.
Acesta a precizat că este posibil ca următoarele zile să se mai înregistreze nişte replici ale cutremurului, însă scăzute în intensitate.
„Ca activitate, este un regim la care ne aşteptăm în Vrancea. În primul rând cutremure mici de 2-3, cam 15 pe lună aproximativ statistic, acestea vor fi în permanenţă. Cutremurele ceva mai mari, peste 4, mai rare, vor fi cam la interval de o lună, dar ele trebuie să înţelegeţi că pot să fie două într-o lună, câteva luni să nu fie, nu neapărat unul în fiecare lună. Anul acesta a fost o activitate mai slabă, anul trecut a fost o activitate normală. Cutremure mari, de peste 5, sunt mai rare, nu e obligatoriu să avem anul acesta, e posibil să nu avem niciunul, acestea sunt doar prognoze, iar un cutremur mare este foarte greu de prognozat. E posibil să apară cam oricâand, dar sunt rare. Poate fi peste 5 ani, peste 10 ani un cutremur peste 7 . Astea mari sunt rare, cam 2-3 pe secol . Acum suntem într o perioada mai liniştită, nu avem semne că va veni un cutremur mare foarte curând”, a completat Radulian.