32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăEconomieCurtea Constituțională în pronunțare asupra termenelor de insolvență

Curtea Constituțională în pronunțare asupra termenelor de insolvență

Curtea Constituțională analizează sesizarea ICCJ pe tema termenelor de insolvență prelungite

Curtea Constituţională a României discută sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în legătură cu Legea de aprobare a OUG pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute în actul normativ, care vizează procedurile de insolvență și de prevenire a insolvenţei.

Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea CCR, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 71/2023 pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute la art.262 alin. 3 indice 2 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

ICCJ cere o analiză, în raport cu prevederile constituţionale, referitor la principiile legalității, ale dreptului de proprietate privată, calitatea şi previzibilitatea legii și libertatea economică.


Actul normativ prevede că, în cazul operatorilor economici care funcţionează în ramurile strategice ale economiei naţionale, aflaţi, la data intrării legii în vigoare, într-o procedură de concordat preventiv, durata de derulare a concordatului/planului de restructurare poate fi prelungită, la cererea debitorului, pentru motive justificate, cu cel mult 5 ani.

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă