Peste 500.000 de români sunt diagnosticați cu alergie la ambrozie, iar România se numără printre țările din Europa unde ambrozia se extinde necontrolat. În orașe poluate, cum este Bucureștiul, polenul de ambrozie este și mai agresiv. La 5 ani de la debutul simptomelor, 4 din 10 persoane cu alergie la ambrozie ajung să dezvolte astm. Iar alergologii avertizează că, dacă nu se iau măsuri urgente de eradicare a acestei plante, în 20 de ani, peste jumătate din populația țării va dezvolta alergie la ambrozie.
În plin sezon de ambrozie, se lansează prima inițiativă care pune în atenție problema acestei buruiene toxice care afectează viețile a milioane de oameni. Proiectul dezvoltat cu sprijinul agenției de turism Vola.ro poate fi accesat pe www.ambrozie.vola.ro unde oricine poate vedea prognoza pe zile, în următoarele 2 săptămâni, a intensității polenului de ambrozie, în funcție de zona de interes din București.
Vola.ro pune la dispoziția utilizatorilor, tot pe www.ambrozie.vola.ro, inspirație pentru unde pot evada: topul destinațiilor unde nivelul de polen de ambrozie este cel mai mic.
Cum este calculată prognoza
- Focarele de ambrozie identificate pe harta ambroziei din București sunt mapate în timp real;
- Sunt integrați parametrii meteo care afectează intensitatea și răspândirea polenului de ambrozie (temperatura, vântul și precipitațiile);
- Combinând câmpurile de ambrozie din București și factorii meteo, se calculează în timp real prognoza pe zile, în următoarele 2 săptămâni, a nivelului de polen de ambrozie din zona în care te afli în București.
Proiectul pilot, dezvoltat momentan pentru București, oferă celor interesați o prognoză a răspândirii și intensității polenului de ambrozie, specifică zonei alese de utilizator. Aceasta se bazează pe un algoritm care combină date meteo precum puterea și direcția vântului, temperatura și șansele de precipitații, pornind de la informațiile oferite de harta open-source a ambroziei, unde se pot vedea culturile de ambrozie din diverse zone ale orașului.
Până când problema expansiunii necontrolate a ambroziei va fi reglementată în vederea diminuării și a ținerii sub control așa cum se întâmplă în majoritatea Europei, singura soluție eficientă pentru cei care suferă de această afecțiune este să plece cât mai departe de ambrozie.
De exemplu, pentru primele săptămâni din septembrie, prognoza arată că Roma, Viena, Dublin, Palma și Paris alcătuiesc topul orașelor europene cu un nivel redus de polen și, implicit, cu un aer respirabil pentru cei care se confruntă cu alergiile. Mai mult decât atât, Vola.ro a confirmat o scădere medie a prețurilor de 20% în luna septembrie față de luna august, astfel că cei care au în plan un city break de toamnă pot rezerva acum zboruri la prețuri mai mici.
Luna aceasta, prețurile medii pornesc de la 64 de euro pentru Roma, 49 de euro pentru Viena, 64 de euro pentru Dublin, 86 de euro pentru Palma și 98 de euro pentru Paris. Tarifele au fost estimate pentru zboruri cu plecare din București.