Într-un cabinet stomatologic modern, preocuparea medicilor dentiști pentru îmbunătățirea serviciilor vizează atât propriile performanțe în procedurile de tratament, cât și confortul pacienților. O bună pregătire a medicului trebuie completată cu achiziția de echipamente de calitate, adecvate fiecărei etape de tratament dentar, de la profilaxie și până la intervenții complexe asupra coroanei dentare și a oaselor maxilarelor. Un ajutor de neprețuit în stomatologia modernă este reprezentat de instrumente consumabile de bază potrivite procedurilor efectuate. O paletă largă de freze dentare, din materiale de calitate, cu granulații diferite stă azi la dispoziția stomatologilor care execută tăieturi, finisaje și nivelări în dantura pacienților.
Tipuri de freze dentare și utilizările lor
Nevoile unui cabinet stomatologic includ mai multe tipuri de freze, în funcție de specificul lucrării pe care o execută, de etapa de tratament și de particularitățile danturii fiecărui pacient. Astfel, dentiștii pot avea nevoie de freze stomatologice diamantate, de freze din carbură de tungsten, freze de ablație, freze cu piesă contraunghi și chirurgicale sau de freze laborator extradure.
Frezele diamantate sunt freze de precizie, care asigură o tăietură clară a smalțului dentar extrem de rezistent. Sunt utilizate pentru curățare și perforare a învelișului exterior al dintelui, lăsând în urmă o suprafață abrazivă, în funcție de granulația frezei. Pentru finisare și obținerea unei suprafețe mai fine se folosesc frezele din carbură de tungsten.
Frezele chirurgicale, utilizate în chirurgia stomatologică, implanturile dentare și procedurile de tratament de canal, se recomandă pentru tăierea oaselor, pregătirea cavității, acces endodontic, tăierea țesuturilor moi, pregătirea coroanelor și punților, secționarea dinților și altele.
Frezele de ablație sunt adecvate procedurilor prin care se îndepărtează o lucrare dentară mai veche pentru a avea acces la dinții suport. O freză de ablație dă posibilitatea stomatologului să acceseze zone problematice, în unghiuri dificile, și să poată efectua tăieturi de maximă precizie, în materiale foarte dure.
Frezele laborator sunt instrumente extradure, folosite într-o mare varietate de proceduri, de la pregătirea cavității până la tratament de parodontologie, inclusiv pentru secțiunea coroanei.
În oferta de instrumente de la Dentfactory, cabinete stomatologice pot găsi o mare varietate de freze dentare, pentru diferitele servicii oferite pacienților și o gamă largă de tratamente.
Frezele stomatologie diamantate – durabilitate și adaptabilitate
O freză stomatologică de calitate poate face diferența între încercări repetate de tăiere și șlefuire, pe de o parte, și manevre de precizie, pe de altă parte, între durerea și disconfortul pacientului și relaxarea și încrederea lui în competențele dentistului. Cel mai frecvent folosite în activitatea cabinetelor și clinicilor dentare, indiferent de specific, sunt frezele diamantate. Acestea au o serie de calități care le influențează versatilitatea, durabilitatea și eficiența.
Frezele dentare diamantate sunt disponibile în mai multe variante și au utilități diverse, în care se includ: reducerea interproximală (IPR), pregătirea suprafeței, lustruire și finisare. Achiziția unor freze diamantate de înaltă calitate face posibilă reutilizarea cu rezultate bune pentru o perioadă mai mare. Întreținerea se face prin ascuțire și sterilizare înainte de fiecare folosire.
Specialiștii în medicina dentară pot recunoaște ușor frezele diamantate de care au nevoie, prin codurile de culoare respectate de produse. Granulațiile diferite corespund unui cod de culori: verde: freză grosieră C – 125-150μ, albastru: freză standard – 106-125μ, roșu: freză fină F – 53- 63μ, galben: extrafină EF – 20-30μ. Totodată, potrivit standardelor ISO, se poate opta între diferite forme de freze, care imprimă particularități tăierii și șlefuirii.
Concluzii
Frezele dentare moderne și disponibilitatea lor într-o gamă variată de modele, granulații și materiale reprezintă un pas semnificativ în evoluția practicii stomatologice. Aceste dispozitive au adus precizie, eficiență și confort atât pentru medici, cât și pentru pacienți, contribuind în mod considerabil la creșterea calității standardelor de tratament stomatologic.