7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCum arată piața RCA-urile după ce doi giganți au dispărut

Cum arată piața RCA-urile după ce doi giganți au dispărut

La trei luni de la căderea gigantului City Insurance, Uniqa Asigurări a decis să renunțe la polițele RCA, deși în acest context mulți ar fi văzut o mare oportunitate de a câștiga clienți și de a-și mări profitul.

Ce spun oficialii Uniqa Asigurări

Reprezentanții companiei austriece recunosc că aveau de gând mai demult să renunțe la piața RCA și că au alte planuri.

,,Începând cu data de 06.12.2021, compania sistează activitatea de distribuție a polițelor RCA. Uniqa are un angajament ferm în ceea ce privește dezvoltarea operațiunilor în Romania, cu obiective ambițioase pentru a obține evaluări de 5 stele din partea clienților pe toate liniile de activitate, bazându-ne pe soluții și procese bine calibrate, dar și pe competentele echipei noastre de profesioniști”, a declarat Franz Weiler, Președinte al Consiliului de Supraveghere Uniqa Asigurări. 

Gigantul rămâne pe piață din România și se va ocupa de alte produse.

,,Bazându-ne pe rezultate solide, estimăm un profit constant, cu o îmbunatățire graduală a performențelor companiei. Avem o viziune clară și știm care sunt prioritățile noastre pentru perioada următoare. Rezultatele și indicatorii de prudențialitate ai companiei ne arată că suntem mai bine echipați ca niciodată.”, a precizat Paul Cazacu, CEO – Președinte Directorat Uniqa Asigurări.

Am cerut și noi un punct de vedere la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a afla ce se întâmplă în acest caz pe piața polițelor auto.

„Societatea Uniqa a făcut o solicitare la ASF, iar Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat, la cerere, retragerea autorizaţiei pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto. Este vorba despre o mișcare firească în piață. Un asigurator și-a analizat liniile de business derulate și a constat că prezența pe piața RCA nu mai este profitabilă, firma având o cotă de piață foarte mică, de cca 0.5%. Uniqa rămane un asigurător important pentru piața românească pe toate segmentele de asigurari non-auto pe care este prezentă și pe care are cote de piață relevante. Societatea va onora obligațiile față de asigurați pentru toate polițele RCA valabile. Singura consecință a deciziei de retragere de pe piața RCA este că, începând din 6 decembrie, compania Uniqa nu va mai emite polițe noi pe acest segment”, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă, Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.

Astfel în piață au mai rămas șapte firme la care șoferii își mai pot face acum asigurarea obligatorie: Euroins, Allianz-Țiriac, Omniasig, Asirom, Grawe, Groupama și Generali.

Ce preferințe au șoferii?

Ce spun brokerii în asigurări despre retragerea gigantului austriac și care sunt acum preferințele șoferilor români când încheie o poliță?

,,Compania Uniqa avea clienți premium. Nici Euroins nu mai este cel mai ieftin, uneori se ofertează mai bine pe Alianz sau pe Groupama la o nișă de clienți. Toți sunt cam la același preț. Euroins nu prea mai face față din cauza preluării clienților City Insurance.”, ne-a declarat Andrei Herciu, consultant în polițe RCA.

Românul caută cel mai mic preț ne confirmă brokerii în asigurări care spun că polițele în rate se bucură de un succes enorm.

,,Eu ofertez în rate. Sunt chiar și 10 rate la cei care au polițe la 12 luni cu suma de 3.000 de lei. Dacă primele sunt până în 1.000 de lei se fac 2 rate. Polița pentru 6 luni nu are nicio șansă în fața poliței de 12 luni în 2 rate. Ce înseamnă 2 rate? Prima se achită la emitere, iar următoarea vine peste 6 luni.”, a mai spus Andrei Herciu.

Cu alte cuvinte, pierderea nu este că s-a retras Uniqa de pe piața asigurărilor, ci mai degrabă că după prăbușirea City Insurance cu un portofoliu de 3 milioane de clienți, a dus la triplarea prețului la RCA și că șoferii se văd nevoiți să facă împrumuturi sau rate pentru asigurările obligatorii.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Franța acuză Rusia de manipularea influencerilor pentru propagandă pro-rusă

Franța a acuzat Rusia de angajarea a mii de influenceri europeni pentru a răspândi mesaje pro-ruse, inclusiv în țări precum România. Declarația a fost făcută...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României Nuclearelectrica și...
Ultima oră
Pe aceeași temă