Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), lansat în România pe 30 noiembrie 2023, aduce beneficii majore mediului și industriei de reciclare.
Programul colectează eficient ambalajele de băuturi pentru reciclare, contribuind la reducerea poluării și menținerea curățeniei în spațiile publice.
În plus, reciclatorii locali de sticlă au remarcat un flux constant și crescător de material de calitate, esențial pentru producerea de noi ambalaje conform principiului „bottle-to-bottle”.
În primele șapte luni de funcționare, SGR a colectat 38.000 de tone de ambalaje de sticlă, din care 32.000 de tone au fost deja reciclate. În luna iunie, cantitatea colectată a atins peste 16.000 de tone, cu aproximativ 40% mai mult decât în luna precedentă, notează Ziarul Financiar.
CEO-ul RetuRO a subliniat că SGR face pași importanți către o economie circulară în România, contribuind semnificativ la dezvoltarea industriei locale de reciclare, potrivit ZF.
Materia primă secundară furnizată prin SGR este considerată superioară sticlei recuperate prin alte metode de colectare.
Implementarea SGR susține România în creșterea ratei de colectare a sticlei și atingerea țintelor de reciclare europene.
Înainte de SGR, mai puțin de 20% din materialul colectat era reutilizat în buclă închisă, restul fiind utilizat în aplicații care scot sticla din circuitul economic.
Dezvoltarea continuă a SGR este esențială pentru menținerea acestui ciclu închis de reciclare, afirmă și un reprezentant al Green-Group, care deține Greenglass Recycling.