6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCu ce idei vine Victor Ponta, abia numit consilier al premierului Ciolacu:...

Cu ce idei vine Victor Ponta, abia numit consilier al premierului Ciolacu: „Uite că se poate și fără Schengenul lor”

Controversatul Victor Ponta, devenit celebru în urma acuzației că a plagiat în teza de doctorat, forțat să demisioneze din scaunul de premier în urma tragediei de la clubul Colectiv, a fost numit, din motive încă obscure, drept consilier onorific al premierului Ciolacu, iar abia numit comite o gafă uriașă, susținând că „se poate” și fără ca România să intre în Spațiul Schengen.

Toți oficialii români, în frunte cu Klaus Iohannis, cu Nicolae Ciucă și cu Marcel Ciolacu, insistă pentru primirea României în Spațiul Schengen, socotind-o un obiectiv esențial, în plan economic dar și politic, pentru România. Iată însă că noul „consilier onorific al prim-ministrului în domeniul relațiilor economice internaționale” are o altă opinie. „Specialistul” pe care premierul Ciolacu și l-a numit, la data de 18 august 2023, drept consilier onorific, este Victor Ponta. Decizia premierului Ciolacu a fost publicată în Monitorul Oficial iar Ponta a confirmat că a acceptat funcția. La două zile după aceea, în seara de 20 august 2023, consilierul premierului României, Victor Ponta, plasează însă pe facebook un comentariu straniu. Aflându-se, se pare, în Austria, la un concurs sportiv, Ponta a scris următoarele: „La Marele Premiu Moto Gp al Austriei – organizat de o companie 100% romaneasca (…) / sponsor principal si detinator al unei echipe performante! Uite ca sa poate si fara Schengenul lor! poate sa fie ok si cand se opun unii!”. Se pare că o companie românească a organizat un concurs în Austria iar Victor Ponta a fost în Austria ca invitat al firmei (lucru sugerat de ecusonul pe care-l poartă) și este mulțumit de această companie românească. Dar să susții, indiferent de context, că „se poate” și fără ca România să intre în Schengen, înseamnă să subminezi argumentele premierului care tocmai te-a numit drept consilier „în domeniul relațiilor economice internaționale”.

Decizia premierului Ciolacu, publicată în Monitorul Oficial, precizează că „activitatea domnului Victor-Viorel Ponta este neremunerată”.

Ideile consilierului Ponta pot aduce deservicii României

Chiar dacă statul român nu-i dă bani consilierului onorific Ponta, ideile acestuia, dacă ajung să fie luate în serios de premierul Ciolacu sau dacă ajung la urechile oficialilor occidentali, pot aduce deservicii României. Mai ales că, pe finalul anului 2023, când Ponta îl consiliază pe premierul Ciolacu, România face un nou efort să intre în Schengen.

O altă idee ciudată exprimată de noul consilier onorific al premierului României este cea referitoare la alți lideri politici din România, din acest moment. Și acest comentariu, ca și cel referitor la Schengen, a fost postat de Victor Ponta pe internet. „Dacă nu vă place de Ciolacu puteți să lucrati dvs cu Iohannis, Ciucă, Drulă, Simion, Orban sau Șoșoacă, că aceștia sunt acum, altii nu – eu sunt mulțumit cu alegerea mea! Dacă nu reușesc – măcar nu o să regret că am încercat!”, scrie Ponta. Indiferent de opiniile sale personale, din momentul în care ajunge consilier al unui prim-ministru, un cetățean ar trebui să fie ponderat în declarațiile față de alți reprezentanți ai statului. Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, pe care Ponta îi critică, sunt primii doi oameni în statul român, unul ca șef al statului, celălalt ca președinte al Senatului. În plus, relația personală dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă a fost și rămâne foarte bună, iar mai nou și relația dintre Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis pare foarte bună. Comentariul consilierului onorific al premierului Ciolacu, Victor Ponta, la adresa lui Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, apare, și din acest motiv, ca fiind deplasat. În privința lui Cătălin Drulă, George Simion, Ludovic Orban sau Diana Șoșoacă, opinia lui Ponta nu poate fi criticată, întrucât că ei sunt din cealaltă „tabără”, nu din cea a premierului Ciolacu.

Ponta a fost premier între anii 2012 – 2015. El a demisionat din funcția de premier în momentul șocului generat în întreaga societate românească de catastrofa de la clubul Colectiv. Tot până în 2015, Ponta a fost președinte al PSD. Apoi, Ponta a înființat partidul „de buzunar” Pro România. Deși a acceptat funcția de consilier al premierului Ciolacu, acesta fiind și președinte al PSD, Ponta le-a promis susținătorilor săi că nu părăsește partidul Pro România. Pe acești susținători i-ar putea aștepta însă o surpriză neplăcută, cum ar fi o fuziune prin absorbție a Pro România cu PSD. În schimbul unei asemenea fuziuni, Ponta ar putea primi un loc pe listele PSD, la alegerile parlamentare din anul 2024.

Imediat ce-a fost numit consilier al premierului Ciolacu, Ponta a anunțat pe internet că este „Back in business”, lăudându-se singur. „Dacă am ocazia să fac ceva concret nu mă mulțumesc să stau pe margine bosumflat și să critic tot”, susține Ponta. Nu știm dacă, în chestiunea Schengen, Ponta va susține eforturile guvernului sau dacă, dimpotrivă, va „apăra” România de intrarea în Schengen.

„Dacă pot să fiu într-o echipă în care sunt apreciat nu trebuie să fiu eu Căpitan – știu să joc și în atac și în apărare; daca și haterii mei spun ca am fost cel mai bun Premier pentru zona economică de ce să nu aplic ce am învățat”

Victor Ponta,

Consilier onorific al premierului Ciolacu

La data de 21 august 2023, premierul Ciolacu s-a aflat în Grecia, la o reuniune unde au venit șefi de stat și de guvern din estul Europei, plus președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European. Neștiind, probabil, ce idei lansează consilierul său Ponta, premierul Ciolacu l-a rugat din nou pe premierul Greciei să ajute la integrarea României în Spațiul Schengen.

„Un aspect important atins în cadrul întrevederii a fost extinderea Spațiului Schengen. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat rațiunile strategice pentru o decizie favorabilă României și a mulțumit părții elene pentru sprijinul constant oferit”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Un nou vot pentru extinderea Spațiului Schengen s-ar putea organiza în Consiliul JAI spre finalul anului 2023 iar România își leagă speranțele de acest vot.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă